atv-ulica vuka karadzicaNema asfalta, sve je prašnjavo, puno rupa, kao da je atomska pala, pričaju mještani prijedorske ulice Vuka Karadžića gledajući silne radnike i mašine. Ali im to nimalo ne smeta. Sve ovo su, itekako, željeli. Šale se i kažu da se stara ulica, prije rekonstrukcije, nije mnogo razlikovala od ove raskopane.

“Radovi su u poodmakloj fazi, ovo će biti jedna od najljepših ulica, i centar sam i šetalište je jako lijepo urađeno i drago nam je i imponuje nam što ćemo biti uz tu ulicu koja će imati sve popratne sadržaje koje ima svaka moderna saobraćajnica”, kazao je Rajko Vučićević, stanar zgrade u ulici Vuka Karadžića.

Zasad je moderna koliko i najgori planinski šumski put ali na to se ne obazire direktor Nacionalnog parka Kozara. Da bi došao na radno mjesto mora da preskoči kanal. I nije mu problem.

“Mi smo se već organizovali, parkiramo auta s druge strane a ovo preskačemo rado jer prije svega znamo da će ovo biti jedna od najljepših ulica u gradu. Na sve to, dogovorili smo da se asfaltira i poploča predulaz u Nacionalni park”, istakao je Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara.

A onda će sve da sine. Zamjenik gradonačelnika vidio je projekat i budući izgled pa jedva čeka da ulica bude gotova.

“Posebno je važna jer veliki broj đaka sa autobuske i željezničke stanice svaki dan prolaze na ovoj relaciji. Zbog toga će i ova ulica biti u skladu sa glavnom gradskom ulicom, lijepo uređena, sa pločama na trotoarima, sa promjenom izgleda oko drvoreda. Kad ovo završimo mislim da ćemo imati još jedno šetalište”, rekao je Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

I to kakvo. Planirano je da se, pored obične, postavi i posebna rasvjeta samo za trotoare. U novoj ulici naći će se i mjesto za spomenik prijedorskim rudarima.

ATV BL