rtrs-mali ilici-sestre granatic (1)U novu školsku godinu danas smo ispratili male Iliće iz Dubravica kod Bratunca, ali i bliznakinje Granatić iz Јelićke kod Prijedora.

Ilića se sigurno sjećate – to je četvoro mališana koji su ostali bez roditelja i kojima smo u humanitarnoj akciji obezbijedili krov nad glavom.

I Katarinu i Kristinu ćete sigurno zapamtiti. Iako svaki dan putuju do škole, nikad nisu zakasnile.

Knjige spakovane – učenice spremne. Dvanaestogodišnje bliznakinje Kristina i Katarina danas polaze u sedmi razred. Njihov školski dan počinje buđenjem oko šest časova.

– Nije nam teško, jer imam i sestru i prijatelje koji se okupljamo ovdje i krećemo svako jutro do stanice – kaže Kristina.

A do autobuske stanice sestre pješače kilometar. Ponosne što su đaci putnici i kažu da su u prednosti, jer se sa svojim prijateljima druže u autobusu, putujući do škole.

Školski drugovi koji se već dugo nisu vidjeli, danas su ponovo na okupu! Prepričavanje doživljaja sa raspusta uveliko je počelo. Međutim, iako prvi školski dan nema odmora – ove odlikašice o nastavi uveliko razmišljaju.

Kristina misli da da će lakše savladati srpski jezik i matematiku, a novi predmet je fizika.

Iako su đaci – putnici, sestre u školu stižu među prvima, potvrđuje i Branko Babić, direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Omarskoj.

rtrs-mali ilici-sestre granatic (2)Јutros je poranio i Branko Ilić iz Dubravice kod Bratunca. Upoznali smo ga prošle godine tokom humanitarne akcije Radio-televizije Republike Srpske i organizacije Budimo ljudi, tokom koje je sagrađena kuća za četvoro djece koja su ostala bez roditelja. Branko koji kreće u osmi razred, prvo je nahranio stoku, pa krenuo u školu.

Branko Ilić je pošao u osmi razred, a u slobodno vrijeme, kaže, cijepa drva komšijama.

Njegova braća Nedeljko i Aco su u Beogradu kod strica koji je preuzeo starateljstvo nad njima. Aco je pošao u prvi razred, a Nedeljko već radi. Božana bi nakon završene osnovne škole, trebalo da upiše frizerski kurs.

Humanitarna organizacija Budimo ljudi i RTRS pobrinule su se da ovaj dječak dobije nove patike i sve što je neophodno za novu školsku godinu. Ova djeca ne sjede skrštenih ruku – posadili su 1.200 sadnica maline i od toga planiraju da žive.

RTRS