novo potkozarje-godisnjica (2)Sinoć je u Pozorištu Prijedor održana svečana Akademija povodom 10 godina postojanja izvorne grupe Novo Potkozarje.

Pored izložbe priznanja i nagrada te arhivskih fotografija izvorne grupe, upriličen je i kulturno umjetnički program.

Predstavili su se izvorna grupa Novo Potkozarje, zatim muška pjevačka grupa KUD ,,Knešpolje” iz Knežice, muška pjevačka grupa KUD ,,Una” iz Novog Grada, ženska vokalna grupa KUD ,,Milan Egić” Brezičani i specijalan gost večeri izvorna grupa Potkozarje.

Dodijeljenja je svečana plaketa za doprinos u očuvanju izvorne pjesme i za pomoć u radu grupe gospodinu Marku Paviću, gradonačelniku grada Prijedora

U toku akademije prikazan je i dokumentarni film o radu grupe Novo Potkozarje, a koji je posvećen preminulim članovima grupe Potkozarje: Mići Sadžaku-Žući, Milanu Turudiji-Zeletu i Ratku Turudiji-Rani.

-Veliko nam je zadovoljstvo što se možemo prikazati prijedorskoj publici na ovakav način. Željeli smo da proslavimo naš 10 rođendan baš ovdje u Prijedoru i na taj način vratimo gradu bar dio onoga što je on učinio za nas. Tokom ovih 10 godina smo dosta proputovali, dosta nagrada i priznanja osvojili, ali najveća nagrada koju dobijamo svaki put kad nastupimo je aplauz publike. Velika nam je čast što su sa nama članovi grupe staro Potkozarje koji su sa nama u ovoj pjesmi od početka i koji su nas uveli u pjesmu. U čast onih koji nisu sa nama uredili smo spomen sa njihovim slikama – istakao je Radovan Egić, jedan od članova grupe Novo Potkozarje.

novo potkozarje-godisnjica (1)Izvorna grupa Novo Potkozarje je osnovana 4.avgusta 2006. godine u Gornjoj Dragotinji pod imenom Mlado Potkozarje na inicijativu Dejana Đukanovića, a istu je realizovao Radovan Egić zajedno sa Mladenom Turudijom, Darkom Drčom i Dmitrom Turudijom.

Svoj prvi nastup i prvu nagradu ostvaruju dan kasnije 5.avgista 2006. godine na Smotri izvornog pjevanja u Jutrogošti, gdje dobijaju nagradu za najmlađu grupu.

Nakon toga se predstavljaju lokalnoj publici u Gornjoj Dragotinji gdje po prvi put nastupaju pred svojim mještanima, rame uz rame sa izvornom grupom Potkozarje.

Izvornu grupu su činili: Dmitar Turudija, Dejan Đukanović, Darko Drča, Mladen Turudija, Radovan Egić i Saša Lazić koji se grupi priključuje nakon dvije godine rada.

Grupa je nosilac velikog broja priznanja i nagrada, učestvovala je u velikom broju emisija od kojih je najznačajnija ,,Žikina šarenica” u kojoj su gostovali dva puta.

Pokrovitelj ove manifestacije je bio grad Prijedor koji je uvijek u skladu sa mogućnostima pomagao rad grupe.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

novo potkozarje-godisnjica (3) novo potkozarje-godisnjica (4) novo potkozarje-godisnjica (5) novo potkozarje-godisnjica (6) novo potkozarje-godisnjica (7) novo potkozarje-godisnjica (8) novo potkozarje-godisnjica (9) novo potkozarje-godisnjica (10)