dusan bericU Prijedoru jednostavno nema brige za običnog čovjeka i sve se rješava po principu pripadnosti vladajućoj stranci! Postavite to pitanje bilo kome na ulicama ovog grada, pa ćete dobiti potvrdan odgovor, rekao je u razgovoru za SrpskaCafe kandidat za gradonačelnika Prijedora ispred Saveza za promjene (SDS) Dušan Berić.

Naš sagovornik ističe da aktuelna vlast u Prijedoru “traje” od 2000. godine, te da je za 16 godina svoje vladavine potrošila više od 400 miliona KM budžetskih sredstava.

– Pola od tog novca je dovoljno za normalno funkcionisanje administracije, a pola, dakle, 200 miliona je potrošeno na investicije, koje jednostavno danas u tom obimu nisu vidljive. Vode jednu netransparetnu politiku investicija, ne izlažu svoje projekte ocjeni kritičke javnosti. Te investicije nisu bile u funkciji otvaranja novih radnih mjesta – kaže Berić.

Iz DNS-a naglašavaju da je smanjena nezaposlenost u ovom gradu.

– Statistika govori da je u Prijedoru u 2014. u odnosu na 2004. godinu 645 manje registrovanih pravnih lica, da je broj zaposlenih manji za oko 5000, da je broj đaka u osnovnim školama manji za 40 odsto, odnosno za 3000. To su dakle sve negativni trendovi, a naspram toga imate izjave lokalne vlasti da su oni pozitivni, da je smanjen broj ljudi na birou, a zapravo su isti prebačeni u kategoriju neaktivnih. Dakle, nije tačno da imamo nekakav napredak. Vlast u Prijedoru funkcioniše kao u doba jednopartijskog sistema, članovi stranke se vode na odmore, savjeti mjesnih zajednica se ne mjenjaju u zadnjih osam godina, bez obzira na izborne rezultate. Mjesne zajednice su isključene iz svake inicijative.

sdspd-beric-reakcijeŠta najviše zamjerate aktuelnoj vlasti?

– Najviše zamjeram što nikada nisu radili neophodne zaobilaznice u Prijedoru, iako je zaobilaznica za Sanski Most urađena u procentu 60 odsto još prije 1990. godine. DNS nije iskoristio svoju poziciju u Vladi RS. Dvanaest godina obećavaju završetak vodovoda za Omarsku i kanalizacije za Tukove, a nisu to ispunili. Zamjeram što nisu izvršili legalizaciju lokacija i objekata u izbjegličkim i povratničkim naseljima. Promašen je projekat nadvožnjaka na Pećanima i sportske dvorane na Urijama. U Prijedoru jednostavno nema brige za običnog čovjeka i sve se rješava po principu pripadnosti vladajućoj stranci. Postavite to pitanje na ulicama Prijedora pa ćete dobiti potvrdan odgovor. Javna je tajna da su četri velika tržna centra u Prijedoru, čije je sjedište u FBiH, dobila velike pogodnosti od gradskih vlasti samo da bi se tamo zapolili pripadnici vladajuće stranke.

Šta obećavate da ćete u Prijedoru uraditi kao gradonačelnik u naredne četiri godine?

– Rješićemo pitanje legalizacije 4500 lokacija u izbjegličkim naseljima, rješićemo pitanje zaštite od poplava, pitanje saobraćaja kroz grad izgradnjom zaobilaznica, završićemo vodovod za Omarsku i sekundarnu mrežu za prigradska naselja. Završićemo i kanalizaciju u Tukovima i ostalim prigradskim naseljima, uradićemo novu socijalnu kartu stanovništva, preko naše dijaspore privućemo nove investicije, podržavaćemo izgradnju hladnjača i sušara za voće, oživićemo mesnu industriju „IMPRO“ i pomoći formiranje zadruga. Zatim, dovešćemo investitore iz oblasti konfekcije i zapošljavati naše obučene radnike, formiraćemo ponovo mjesne zajednice, borićemo se aktivno protiv prodaje RŽR „Ljubija“ i mnoštvo drugih stvari.

Kako komentarišete Pavićevo ustupanje kandidature dosadašnjem zamjeniku gradonačelnika Milenku Đakoviću?

– Ustupanje kandidature gospodinu Đakoviću od strane gospodina Pavića je stvar njihovih stranačkih i ličnih interesa. Radi se o istoj političkoj opciji i suštinski to nije promjena, jer će politika ostati ista, a ona nije bila dobra za ovih 12 godina.

Jedna od centralnih prijedorskih tema jeste RŽR „Ljubija“ i pitanje njene prodaje.

– Pitanje prodaje RŽR „Ljubija“ je veoma važno pitanje. Ukoliko bi se ta prodaja desila mimo Mitala to bi značilo prestanak rada rudnika u Omarskoj, gubitak 1000 radnih mjesta, gubitak prihoda koje imaju željeznice i budžeti RS i grada Prijedora. Uslijedile bi tužbe od strane Mitala, a zasigurno zbog spora koji bi nastao i tužbe od strane novog kupca. Treba reći i činjenicu da je Vladina cijena prodaje akcija u RŽR „Ljubija“ izuzetno mala, jer u pitanju je prodaja objekata i lokacija u Prijedoru, imovine u rudniku Omarska i 49 odsto dobiti iz rudnika Omarska. Najpametnije rješenje za RS jeste da se poslovanje nastavi po ugovoru po kojem sada funkcioniše rudnik Omarska i da se na isti način aktivira RŽR „Ljubija“. Povećao bi se broj zaposlenih, povećala bi se dobit i druge koristi za Prijedor i Republiku Srpsku. Upozoravam na jednu veliku manipulaciju. Evo nedavno je Vlada objavila poništenje odluke o prodaji RŽR „Ljubija“, a ubrzo je predsjednik RS rekao da se ne odustaje od prodaje, dakle, prava istina je sledeća: ako bi se sada izvršila prodaja RŽR „Ljubija“, DNS bi u Prijedoru izgubio izbore. Zato manipulišu sa svojim izjavama i odlukama. DNS ima namjeru da odmah poslije izbora, ako bi ih dobili u Prijedoru podrži prodaju mimo Mitala i to će imati dugoročne negativne posljedice po Prijedor i RS. Zato još jednom pozivam Prijedorčane da na ovim izborima glasaju za promjene.

Kakav rezultat očekujete u oktobru?

– Poslije 16 godina jedne vlasti, njihovih slabih rezultata, ja očekujem pobjedu stranaka Saveza za promjene i moju ličnu pobjedu za gradonačelnika.

Srpskacafe.com
Video – ATV BL