glas-ucioniceVećina škola u RS i ove godine će sa svježe okrečenim i uređenim učionicama te saniranim mokrim čvorovima dočekati đake, dok bi zbog rekonstrukcije kompletnog objekta početak nastave mogao biti prolongiran u nekoliko njih.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da se prolongiranje početka nastave, koja je planirana za 1. septembar, može očekivati u onim školama koje nisu na vrijeme dostavile dokumentaciju i sprovele proceduru izbora izvođača radova u okviru projekta energetske efikasnosti.

– Vidjećemo kako će biti organizovana nastava u tim školama, da li će kasniti ili će se radovi izvoditi samo u pojedinim dijelovima objekta. Neke alternative će se morati tražiti – poručili su iz Ministarstva.

Nastava će, po svemu sudeći, biti prolongirana i u dobojskoj OŠ “Sveti Sava”, čija rekonstrukcija je počela 4. avgusta, a rok za završetak radova je 60 dana.

– Škola će dobiti novu stolariju, a biće saniran i krov sale, fasada te okrečeno i ograđeno školsko dvorište – rekla je direktor ove škole Radmila Dakić.

Novo ruho će dobiti i OŠ “Sveti Sava” u Kozarskoj Dubici, a direktor ove ustanove Bogdan Marelj tvrdi da radovi neće ugroziti početak nastave.

– Uprkos ovim poslovima, nastava će početi na vrijeme. Samo čekamo da izvođač počne sa radovima – rekao je Marelj.

One škole, koje ove godine nisu ušle u program energetske efikasnosti, a koji podrazumijeva zamjenu prozora, vrata, energenta, izolacije i krova, pripreme za početak nastave privode kraju.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Milica Perković kaže da je krečenje učionica, saniranje mokrih čvorova i popravka drugih sitnih kvarova u toku u većini škola. Ona tvrdi da će svi ovi radovi biti završeni do početka školske godine.

– Narednih dana će biti održan sastanak direktora osnovnih škola bijeljinske regije na kojem će biti zaključeno da li još nekoj školi nešto fali ili je sve spremno za dolazak đaka – rekla je Perkovićeva.

Da bu učenici krenuli na vrijeme u školu potrudio se i direktor bijeljinske škole “Sveti Sava” Đorđe Mirković, koji je zasukao rukave i zajedno sa domarima postavio novu fasadu. On se odrekao godišnjeg odmora kako bi ljetni raspust proveo na gradilištu, a učenike ove škole će dočekati obnovljena zgrada.

– Danas ili sutra bi trebalo da bude završeno uređenje toaleta, a u planu je da do početka nastave budu okrečene još dvije ili tri učionice – kazao je Mirković.

Do zastoja u nastavi ne bi trebalo da dođe ni u banjalučkim osnovnim školama.

– Škole još uređuju, koliko to budžet dozvoljava. Osim toga, dnevnici su stigli, nastavnici privode kraju pripreme, a i udžbenici su već dostupni – kaže predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola Prijedor Valentine Sovilj, krečenje učionica, sitne popravke uglavnom se privode kraju u prijedorskim školama.

– U školama je u prethodnom periodu urađeno onoliko koliko su to finansijske mogućnosti dozvoljavale – kaže ona.

Što se tiče zvorničkih osnovnih i srednjih škola, do petka će trajati dezinfekcija, kao preventivna mjera zdravstvene zaštite učenika i nastavnog osoblja. Za ovu namjenu iz budžeta grada biće izdvojeno 4.000 KM.

Dezinfekcijom će biti obuhvaćene sve prostorije u šest matičnih osnovnih škola, 19 područnih i dvije srednje škole. Ovu aktivnost Gradska uprava sprovodi šestu godinu zaredom.

Autobusi

Ministarstvo saobraćaja i veza, MUP RS, Privredna komora RS, Stručna institucija ze tehnički pregled vozila, Asocijacija stanica za tehnički pregled i AMS od sutra do 10. septembra sprovode preventivnu aktivnost vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa.

Cilj je da tokom avgusta i septembra obavljaju kontrole tehničke ispravnosti autobusa, uz pojačan nadzor nad radom stanica za tehnički pregled. Tokom akcije prevoznici će obavljati besplatnu vanrednu kontrolu tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa na stanicama za tehnički pregled.

Glas Srpske