rtvpd-sanja topicIako roditelji često smatraju da je njihovo dijete bezbjedno dok koristi internet u udobnosti vlastitog doma, to ne mora da bude slučaj.

Upravo na internetu i raznim društvenim mrežama vrebaju razne opasnosti, naročito za mlađu populaciju.

Komunikacija sa nepoznatim osobama koje mogu imati neprimjerene namjere, navođenje djece na neprimjereno i rizično ponašanje, onlajn maltretiranje od strane vršnjaka, samo su mali dio opasnosti koje na inernetu vrebaju.

Po riječima psihologa, mladima je virtuelni svijet često privlačniji od stvarnog, jer daje mogućnost lažnog predstavljanja i „dotjerivanja“ slike o sebi.

Zbog pretjerane upotrebe društvenih mreža, može doći do otuđenja pojedinca od društva, kao i do drugih emocionalnih i psiholoških poteškoća, a pretjerana upotreba modernih sredstava komunikacije jedan je od uzroka poteškoća u govoru kod predškolske djece.

Ozbiljnost ovog problema prepoznalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje od 2010. godine u osnovnim i srednjim školama širom RS organizuje edukaciju djece i odraslih o opasnostima na internetu, sa ciljem prevencije i zaštite najmlađih korisnika interneta.

RTV Prijedor