blanik kup 2016-plakatNa prijedorskom aerodromu “Urije” u subotu, 27. avgusta, biće održan Blanik kup “Prijedor 2016” na kome će učestvovati 30 takmičara-pilota jedriličara iz Australije, Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

“Sve je spremno za održavanje 11. Blanik kupa `Prijedor 2016` koje je jedino takvo takmičenje i u Republici Srpskoj i u BiH”, potvrdila je Srni ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, koja je potpredsjednik Organizacionog odbora ove tradicionalne sportske manifestacije.

Prema njenim riječima, Prijedor je uspio da održi tu priču i tradiciju i da od ovog takmičenja napravi veoma važan brend koji ima samo Prijedor.

“Grad Prijedor nosi najveći dio tereta organizacije i pokroviteljstva ove manifestacije, ali je u posljednjih nekoliko godina i Vlada Republike Srpske nalazila sredstva i mogućnosti da podrži ovaj kup”, istakla je Rešićeva.

Ona je potvrdila da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i ove godine podržati ovo takmičenje.

blanik kup arhiva (1)“To je mala cijena da se unaprijedi i održi ovako lijepa sportska priča u Prijedoru koja će i ove godine, nadamo se, biti uspješna uz povoljne vremenske uslove”, naglasila je Rešićeva i dodala da su bezbjednosne mjere u posljednje vrijeme podignute na viši nivo.

Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i grad Prijedor.

Dolazak takmičara na aerodrom “Urije” planiran je u 10.00 časova, a svečano otvaranje kupa u 11.00 časova, dok je proglašenje pobjednika zakazano za 17.00 časova.

Riječ o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, sportsko i akrobatsko letenje.

SRNA