nezavisne-vekicProtiv Radana Vekića (24) iz Prijedora banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu kojom ga tereti da je sa dva hica iz puške “M-48” ubio Milana Maksimovića (50) kome je dugovao novac.

U tužilaštvu su kazali da je optužnicu potvrdio banjalučki Okružni sud 15. avgusta.

Prema navodima u optužnici Vekić je Maksimovića usmrtio 14. maja ove godine na lokalnom putu u selu Špadići kod Prijedora. Tog dana njih dvojica dogovorili su sastanak na benzinskoj pumpi “Brčko gas” u Prijedoru, jer je optuženi obećao da će Maksimoviću donijeti novac koji mu duguje. S obzirom na to da nije imao para, Vekić se odlučio da počini zločin i isplanirao je sačekušu za Maksimovića, koga je pozvao putem telefona da dođe u Špadiće jer mu se pokvarilo vozilo.

avaz-radan vekic– Uvjeren da se zaista radi o kvaru, Maksimović je “pasatom” došao na spornu lokaciju. Vekić ga je čekao u zamci i kada je Maksimović izašao iz “pasata”, optuženi je prema njemu ispalio dva hica iz puške “M-48”. Pogodio ga je u glavu i grudi, usljed čega je Maksimović na mjestu ostao mrtav. Nakon toga optuženi je “golfom” pobjegao s mjesta zločina, a potom je sakrio pušku u šiblju u selu Šarići – navodi se u optužnici.

Motiv ubistva bio je dug koji je Vekić imao prema Maksimoviću od koga je pozajmio veći iznos novca, a onda ga je godinama vraćao uz zelenašku kamatu.

Nakon ubistva pokrenuta je opširna istraga i Vekić je uhapšen u roku od 24 časa i od tada se nalazi u pritvoru.

Tokom saslušanja u policiji Vekić je tvrdio da je kobnog dana Maksimoviću trebalo da donese 3.500 maraka, a budući da nije imao novca, odlučio je da ga ubije. Istražiocima je tvrdio i da je u posljednje tri godine Maksimoviću isplatio oko 10.000 maraka, ali tačan iznos duga, kao i visina kamate nisu utvrđeni.

Glas Srpske
Foto – Avaz/Nezavisne novine

avaz-istraga-maksimovic-ubistvo (1)