rtrs-ratari-zitoPrijedorski ratari zadovoljni su ovogodišnjim prinosom strnih žita koji je iznosio i do 10 tona po hetaru.

Iako su poljoprivrdenici zadovoljni prinosom, otkupljivači iz prijedorske regije nezadovoljni su kvalitetom zrna. Razlog tome su nepovoljni vremenski uslovi u drugom dijelu vegetacije žitarica, čime je smanjen nivo proteina u biljkama. Grad Prijedor i ove godine je obezbijedio subvencije za uzgajivače pšenice.

Prinos strnih žita na području prijedorske regije je iznad prosjeka. Prinos pšenice je između 3 i 4 tone po hektaru, dok je prinos ječma bio od 4 do 4,5 tona.

– Prinos je bio dobar, pšenice sam imao između 400 i 450 kilograma. Јečam je malo podbacio, njega sam imao između 200 i 250, zobi možda nekih 350 kilograma – kaže poljoprivrednik Miodrag Ratković.

Uprkos dobrom ovogodišnjem prinosu pšenice, promjenjive vremenske prilike uticale su na smanjen nivo glutena i proteina u žitaricama, čime je i kvalitet smanjen. Kvalitetom zrna nisu zadovoljni ni potkozarski otkupljivači.

– Nisu za to krivi ni proizvođači, ni otkupljivači. Јednostavno, takva je godina, količina ima jako puno, do 10 tona po hektaru, ali je kvalitet vrlo loš, nije za mlinsku proizvodnju – kaže otkupljivač Marko Vlajsević.

Ovogodišnjim budžetom grada Prijedora predviđene su subvencije za prodaju merkantilne pšenice poznatim otkupljivačima

– Iznos podsticaja za fizička lica je 100 KM za tonu prodanih žitarica, a za preduzetnike i pravna lica 200 KM. Rok za prijavu je 31.10.2016. godine – kaže Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada.

Na području prijedorske regije ove godine je bilo zasijano oko 3.000 hektara pšenice, 1.500 hektara ječma i oko 650 hektara raži.

RTRS