izlozba igora motla (1)Izložba fotografija Igora Motla pod nazivom “Teatar” otvorena je u Prijedoru i posjetioci Galerije `96 mogu je pogledati do 23. avgusta.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš zahvalio je prijedorskoj galeriji za prostor ustupljen teatru i rekao da Pozorište Prijedor sa fotografom i muzičarem Igorom Motlom sarađuje nešto duže od jedne decenije i na planu fotografije i na planu muzike.

“Kad pogledate ove fotografije, vidjećete sve što pozorište ima, a što mnogi od vas nisu u prilici da vide: i kostim i scenografija i prostor iza scene i ispod scene. To je nama značajna izložbena i arhivska građa koja će se poslije preseliti u Pozorište Prijedor. Portreti glumaca biće izloženi u pozorištu, kao što je praksa u svim lijepim teatrima”, rekao je Baroš otvarajući sinoć izložbu.

izlozba igora motla (2)Autor izložbe Igor Motl, kojem je ovo četvrta samostalna izložba fotografija, rekao je da sa Pozorištem Prijedor sarađuje od predstave “Zločin i kazna” iz 2006. godine i kao fotograf i kao muzički urednik.

“Ovo je samo mali izbor fotografija, čak nisu ni sve predstave obuhvaćene. Ima i nekoliko portreta rađenih namjenski za potrebe Pozorišta Prijedor, a neke fotografije su integralni dio samih predstava, kao na primjer `Tri sestre` i `Feničanke`”, naveo je Motl.

Direktor Galerije `96 Tihomir Ilijašević rekao je da se Motl prihvatio inspirativnog, a teškog zadatka – portretisanja glumaca i bilježenja scena iz pozorišnih predstava.

“Igor je izabrao da glumac na njegovim fotografijama mora biti glumac na sceni. Koristio je situacije koje su drugi umjetnici režirali, a na nekoliko je bio autor i scenografije i režije. Oba poduhvata su veoma zahtjevna. Uspio je da odgovori na zadato. Ostvario je i dokumentarni i umjetnički zahtjev, sačuvao je u, doduše, blago izmjenjenoj nijansi svoju poetiku, što govori o kontinuitetu misli i odnosa prema umjetnosti”, dodao je Ilijašević.

Igor Motl /36/ diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i radi kao profesor klasične gitare u Muzičkoj školi “Savo Balaban” u Prijedoru. Fotografijom se bavi od svoje 16. godine, kada je počeo sarađivati sa fotografima koji su radili za velike svjetske novinske agencije.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

izlozba igora motla (3) izlozba igora motla (4) izlozba igora motla (5) izlozba igora motla (6) izlozba igora motla (7) izlozba igora motla (8) izlozba igora motla (9) izlozba igora motla (10)