vece tamburice brezicani 2016 (1)U naselju Brezičani kod Prijedora sinoć je održano Veče tamburice, čime je počelo trodnevno obilježavanje slave ovog sela i hrama – Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Svečanosti ispred društvenog doma u Brezičanima prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je istakao da se nada još većem odzivu tamburaša u narednim godinama.

“Nadam se da će ove tambure makar malo odagnati svakodnevne brige i da će njihove žice dirnuti mnoge u srce, da će ih podsjetiti na neke trenutke iz mladosti”, rekao je Malešević.

Veče tamburice u Brezičanima otvorila je načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić koja je istakla da je gradska uprava prepoznala značaj ovakvog okupljanja građana i da je ova manifestacija već nekoliko godina dio prijedorskog Kulturnog ljeta.

vece tamburice brezicani 2016 (2)“Veoma nam je važno da se podsjetimo kako se nekad svetkovalo o svecima kod crkve, a ujedno proširujemo i naše kulturne sadržaje iz grada u mjesne zajednice”, kaže Babićeva.

Zamjenik predsjednika Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić” Olivera Brdar istakla je da svetkovanje o Ognjenoj Mariji prikazuje tradicionalan način obilježavanja slave hrama kod Srba.

“Ideja je proistekla iz želje da se omasovi tradicionalno okupljanje Srba kod hramova jer je to dan kada se proslavlja slava sela. Mi smo kao kulturno-umjetničko društvo prije nekoliko godina počeli da se priključujemo organizovanju programa, a ovom večeri tamburice ga proširujemo”, rekla je Brdareva.

vece tamburice brezicani 2016 (4)Ona je dodala da je u programu učestvovalo pet tamburaških orkestara iz Kozarske Dubice, Gradiške i Prijedora.

Manifestaciji je prisustvovala i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Svečanosti obilježavanja slave sela i crkve biće nastavljeni danas, kada će u porti crkve Svete Velikomučenice Marine, nakon večernjeg bogosluženja, biti održan veliki crkveno-narodni zbor, uz bogat kulturno-umjetnički program.

Veče tamburice organizovalo je Kulturno-umjetničko društvo “Milan Egić” iz Brezičana.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

vece tamburice brezicani 2016 (7) vece tamburice brezicani 2016 (6) vece tamburice brezicani 2016 (5) vece tamburice brezicani 2016 (3)