izvidjaci boracko jezero 2016 (1)Izviđački interetnički kamp pod nazivom Glasnici budućnosti otvoren je juče na Boračkom jezeru.

Iako su prijedorski i zenički izviđači još u petak počeli sa aktivnostima uređivanja dvorišta i igrališta JU “Dom porodica” Zenica, aktivnosti desetodnevnog kampa nastavljaju kroz brojne edukativne radionive i volonterski rad u izviđačkom centru na Boračkom jezeru.

Svečanom otvaranju su prisustvovali predstavnici Ambasade SAD-a Rahela Džidić, Tima za civilnu i vojnu pordršku Ambasade SAD-a Kristofor Jacobson i Sanel Klebić, Federalnog ministarstva zdravstva Vildana Doder i Alija Grbavica, Federalnog ministarstva za prostorno planiranje Selma Kličić, predsjednik skupštine grada Prijedora Sead Jakupović, zamjenik gradonačelnika za društvene djelatnosti grada Zenica Zijad Softić kao i predstavnici sindikata Arcellor Mittala Zenica.

Učesnicima su se obratili starješina Odreda izviđača „Dr Mladen Stojanović“ iz Prijedora Ernest Badnjević i predsjednik Saveza izviđača grada Zenica Edin Šarić, a Interetnički kamp je svečano proglasio otvorenim Sanel Klebić predstavnik Ambasade SAD-a u BiH.

Gosti su imali priliku da obiđu kamp, upoznaju se sa dosadašnjim ostvarenim aktivnostima kao i programom projekta.

izvidjaci boracko jezero 2016 (8)Bitno je napomenuti da je ovo četvrti put da se ovakav interetnički kamp organizuje na Boračkom jezeru u saradnju Saveza izviđača grada Zenica i Odreda izviđača Dr Mladen Stojanović iz Prijedora koji je takođe po četvrti put podržan od Ambasade SAD-a u BiH.

Naziv ovogodišnjeg projekta je „Glasnici budućnosti“ kojim mladi izviđači i planinke žele da prenesu jasnu poruku da su oni ti koji kroje bolju budućnost za našu državu.

Programom kampa je predviđeno da mlađi i stariji izviđači i planinke učestvuju na kreativnim radionicama, sportskim aktivnostima, radionicama demokratije i ljudskih prava kao i da uživaju u divnom okruženju Boračkog jezera i rashlade se tokom popodnevnih vrućina.

Učesnici iz Prijedora, Banja Luke, Broda, Prijepolja, Bajine Bašte, Trebinja, Zenice i Sarajeva su pristigli na kamp 23.07.2016. nakon čega je uslijedilo sređivanje prostora kampa, uređivanje jarbolišta i rad na uređenju bulevara. Drugi dan kampa je protekao u odličnom raspoloženju, najmlađi učesnici su imali priliku da se kreativno izraze tokom radionice izrade ukrasnih maski, dok su stariji izviđači i planinke pokazali odličan timski i sportski duh učešćem u turniru Scoutball-a. Dan je završen kulturno-zabavnom programom pod nazivom „Kino pod zvijezdama“.

Pred učesnicima je još sedam zabavnih dana kampovanja koji će biti ispunjeni radionicama, sportskim aktivnostima, volonterskim radom i druženjem.

Kamp traje do 01.08.2016. godine

Odred izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor

izvidjaci boracko jezero 2016 (2) izvidjaci boracko jezero 2016 (3) izvidjaci boracko jezero 2016 (4) izvidjaci boracko jezero 2016 (5) izvidjaci boracko jezero 2016 (6) izvidjaci boracko jezero 2016 (7)