rudar prijedor-pres pripremePripreme Rudar-Prijedora za naredno prvenstvo Prve lige Republike Srpske su u punom jeku.

Za razliku od prethodnog ispadanja iz Premijer lige BiH, 2014.godine, tada nakon pet sezona provedenih u elitnom rangu, kada je sačuvan kostur tima, a i dovedena provjerena pojačanja kako bi se ostvario ekspresni povratak, ovog ljeta situacija je mnogo drugačija.

Jedno je sigurno, ranije najave da će se „rudari sa Sane“ okrenuti sopstvenom igračkom kadru iz Omladinskog pogona, kao i regije, dobile su punu potvrdu.

Dalibor Majkić, predsjednik tročlanog Komiteta za hitna pitanja, izražavajući zahvalnost svima u klubu, prvenstveno svojim saradnicima iz tijela zaduženog za njegovo rukovođenje, Ranku Vučkoviću i Goranu Mikanoviću, zadovoljan je ostvarenim.

-Poslije 30-ak dana došli smo u situaciju da smo, krenuvši od „nule“, sastavili ekipu. Kakva je takva je, zasnovana je i utemeljana na našim trenutnim mogućnostima. Duboko vjerujemo u nju, momci su radili ozbiljno, ulažu maksimalan trud na treninzima i nadam se da i rezultati neće izostati. Nećemo ih ni opterećivati ambicijama, jer je većina njih rođena 1995. i 1996.godine. Ponosni smo na njihovu predanost, borbenost u utakmicama i to je ono na čemu treba da se i temelji njihova igra, sa nadom da će dati rezultate. Zahvalio bih se našim sponzorima, kompanijama ArcelorMittal Prijedor i RŽR „Ljubija“ kao i gradu Prijedoru te ostalim prijateljima kluba. Nekada je važan i dobar savjet, više od novca. Oni koji su se ponašali, kako su se ponašali, neka im služi na čast, jer zatekli smo samo tri igrača pod ugovorom, sada ih imamo 16, sa dvojicom će formalnosti oko saradnje biti obavljene – priča Majkić.

Naveo je da je u toku priprema dokumenata, kako bi se definisale norme i ponašanja u ovom sportskom kolektivu, koji njeguje tradiciju dugu 88 godina.

Doduše, treba reći i da je Majkić u dužem vremenskom periodu bio član Upravnog odbora, prošle godine imenovan je za predsjednika, ali je brzo napustio tu funkciju.

-Rudar ne treba da zavisi od toga da li će predsjednik biti Rokvić, Majkić, Đaković ili Jelisavac, već da ima standarde. Izradićemo pravilnik o nagrađivanju i sankcionisanju igrača, kao i kodeks ponašanja trenera, roditelja, kao i svih u Omladinskom pogonu, a neće biti bitna imena nego princip. Spremamo i sistematizaciju radnih mjesta za profesionalna lica. Nažalost, do sada se nije znalo ni ko šta radi ni za šta je ko odgovoran, ni prava ni obaveze. Neko je mogao da mijenja plate i sklapa sam ugovore sa igračima – nastavlja Majkić.

Ipak, nije želeo da daje kvalifikacije vezane za ono šta je činjeno u proteklom periodu, obećanja koja je imao jedan od najboljih prijedorskih fudbalera, Zoran Milutinović, koji je tužio klub.

Isto tako ni o dugovanjima prema bivšim prvotimcima Siniši Radoji, Čedomiru Ćulumu, jer stvari se i zbog onih koji su pošteno odradili svoj posao, moraju dovesti na čistac.

Tek kada se „snimi“ pravo stanje.

-Stvari se moraju gledati sa pravnog aspekta. Tako je Bojan Burazor „jedan kroz jedan“igrač Rudar-Prijedora, pošto ima potpisan ugovor sa klubom. On je mnogo zadužio klub i volio bih da se mladi igrači ugledaju na njega. Ovaj Komitet neće nositi teret nekih prethodnih ljudi. Moramo da poštujemo kredibilitet Rudara, on treba da bude ozbiljan klub, a i institucija što jeste – pojasnio je Majkić nagovještaje posljednjih dana o odlasku Burazora, navodno u Vitez.

I za generalnog direktora Vukašina Đakovića nedoumica je zašto se u finišu protekle premijerligaške sezone nije razgovraralo sa igračima o eventualnom ostanku.

-Doduše razlozi mogu biti činjenica da nisu održana dva sastanka Upravnog odbora, bilo je onih kojima je to bitno, a nekima ne. Učinio sam sve, kao profesionalno zaposlen, i inicirao da se prevaziđe stanje, Komitetu je jedini uslov bio da upravo u njemu budu ljudi imenovani od sponzora, koji dobro poznaju problematiku. Najvažnije je da ubuduće plate budu redovne do 25.-og u mjesecu, iako su zasnovane na realnosti niže. Međutim, tu će biti i premije, vrednovanje dolaska i odsustva na treninzima – naglasio je Đaković.

Šef stručnog štaba Zlatko Jelisavac, koji je od dolaska na klupu „zeleno-crnih“, koji su sada češće u bojama dresova sa grba „žuto-plavih“, krajem prošle godine, imao viziju kako da odgovori zadatku stvaranja novog tima, uz podsjećanje da je ovog ljeta otišlo 17 igrača.

Pohvalio je rad kolega iz Omladinskog pogona, jer su mladići ponikli u njemu školovani da mogu podnijeti teret nastupa u seniorskoj konkurenciji.

-Uz utakmice, odradilismo 18 treninga. Bilo bi dobro ukoliko uspijemo da se pojačamo na pozicijama lijevog bočnog, „štopera“ i napadača. Ipak, to bi morala da budu samo adekvatna pojačanja, iskusniji igrači, posebno je traženo mjesto „štopera“, ali ukoliko ga ne bude tu su naši mladi igrači Dušan Milinković, Predrag Lajić, Predrag Kovljen, Ognjen Davidović. Izuzimajući Burazora od 18 igrača 14 ih je do 21 godine, a četvorica imaju 22 – rekao je Jelisavac.

Po riječima stratega Prijedorčana još postoje nedoumice oko nekih igrača, poput Borislava Dalića, koji je povrijeđen, Rajka Pekije, jer je zaposlen.

Junior banjalučkog Borca, Dalibor Milić će u banjalučki BSK, a Aleksandar Parhamov, ipak, zbog nemogućnosti da odgovori obavezama, potražiće drugu sredinu.

Ni sa kapitenima u proteklom periodu Nebojšom Šodićem, zbog određenih problema, kao i Nemanjom Pekijom, s obzirom da je otišao na probu u Maltu, još nije potvrđen definitivan „razlaz“, a posljednjih dana na treninzima se pojavio i Nemanja Gavrić iz gradiške Kozare.

-Za mene je velika čast što ću predvoditi saigrače i trudiću se da opravdam očekivanja, kako njihova, tako i stručnog štaba. Istakao bih odličnu atmosferu koja vlada u ekipi, vjerovatno i zbog činjenice što smo generacijski bliski. Najvažnije je da i dalje marljivo radimo i pružamo sve od sebe – rekao je novi kapiten Rudar-Prijedora Nemanja Marić.

VJEČITI GOSTI

U posljednjih pet godina Rudar-Prijedor je odigrao samo osam prijateljskih utakmica na Gradskom stadionu, uključujući i onu gdje su odmjerili snage prvotimci protiv juniora.

U pripremnom periodu izostaće predstavljanje pred svojim simpatizerima, posebno vjernoj navijačkoj grupi „Alkohol bojs“.

-Teren je težak i neadekvatan za rad. Stoga, sem jednom nedjeljno što smo na njemu, trenirali smo u Ljubiji, kako bi izbjegli povrede. Sigurno je da, uz kvalitetan rad sa mlađim selekcijama, u budućnosti se mora razmišljati o poboljšanju infrastrukture i uslova za rad – napomenuo je Jelisavac.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com