identifikacijaTužilaštvo BiH radi na više predmeta koji se odnose na ratne zločine na području Prijedora, a naredne sedmice očekuje se podizanje optužnice protiv tri osobe za koje su prikupljeni dokazi da su odgovorne za ubistvo devet bošnjačkih žrtava u Kozarcu kod Prijedora 1992. godine.

Proteklih 10 mjeseci vršena je ekshumacija i identifikacija žrtava pronađenih u grobnici Tomašica. Ekshumirani su i identifikovani kompletni posmrtni ostaci 256 žrtava, kao i nekompletni ostaci oko 30 žrtava, za koje su porodice pristale da se izvrši ukop, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovaj broj nije konačan i u narednom periodu očekuje se identifikacija još žrtava.

Prema nalogu Tužilaštva BiH, prije nekoliko dana počele su provjere na još jednoj lokaciji u blizini, koja je dobijena na osnovu satelitskih snimaka, te se trenutno vrše provjere u potrazi za još posmrtnih ostataka na tom području.

Proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba kao i pronađeni posmrtni ostaci bitan su dokazni materijal u predmetima ratnih zločina na kojima radi Tužilaštvo BiH, a od ovog procesa zavisi i brzina procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH u nekoliko navrata apelovalo je da institucije vlasti u BiH, Oružane snage BiH, međunarodne institucije i drugi subjekti pruže podršku u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, što je važan proces za porodice žrtava, kao i što efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina.

SRNA