prijedorgradorg-pavic-velenje (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić bio je na čelu delegacije grada koja je boravila u radnoj posjeti Velenju.

On je sa domaćinom, županom Bojanom Kontičem vodio razgovore o nastavku saradnje ove dvije lokalnje zajednice.

Za goste je organizovana prezentacija na kojoj su istaknute osnovne karakteristike Velenja, vrijednosti i podaci vezani za nastanak opštine, naseljenost, zaposlenost i prisustvo opštine Velenje na mnogobrojnim evropskim i državnim konkursima za projekte.

Projekti i sveukupni rad opštinske uprave je u smjeru unapređenja privrede i zapošljavanja, turizma, zaštite životne sredine, unapređenja života svih građana Velenja sa naglaskom na penzionere i djecu i omladinu kroz socijalno stanovanje, odnosno obrazovne i kulturne centre, sportske i rekreativne manifestacije.

prijedorgradorg-pavic-velenje (2)Brojnim projektima u poslijednjih nekoliko godina razvili su turizam na vještačkim jezerima, unijeli novine u način života građana a sve u cilju unapređenja istog.

Jedan od ciljeva za skoriju budućnost je izgradnja autoputa do i od Velenja, radi što veće otvorenosti prema investitorima, turistima i drugim gostima.

Župan je naglasio da je Velenje prva opština koja je održala ekološke proteste. Obzirom da u Velenju radi termooelektrana, koja proizvodi 1/3 struje za Sloveniju, zaštita životne sredine je od izuzetne važnosti za Velenje.

Gradonačelnik Prijedora je potom upoznao domaćine sa najznačajnijim projektima grada Prijedora, načinom funkcionisanja uprave, strateškim razvojim putem grada Prijedora kao i planovima za budućnost.

prijedorgradorg-pavic-velenje (4)Projekti razvoja su se godinama nizali kroz faze razvoja, i to: stvaranje povoljnog ambijenta za život građana, izgradnja infrastrukture u svih dijelovima opštine i rad na razvoju privrede i povećanja zapošljavanja uz privlačenje domaćih i stranih investitora, istakao je gradonačelnik Pavić.

On je, između ostalog, naglasio da je veći projekat za budućnost izgradnja prečistača voda,a da se u projektima koji čine Strategiju razvoja grada Prijedora 2014.-2024. najvećim dijelom odnose na unapređenje ekonomije i zapošljavanja.

Prijedor usvaja i primjenjuje evropske standarde bez obzira na pitanje ulaska BiH u EU.

Delegacija Prijedora je posjetila u Velenju posjetila i Muzej ugljarstva gdje su se upoznali sa istorijom vađenja rude u Velenju, ali i procesom rada rudarskih jama.

U okviru posjete Velenju ostvareni su kontakti sa poslanikom Parlamenta Republike Slovenije, direktorom kompanije „Esoteksom“ Markom Škoberneom, predstavnicima projektnog biroa koji funkcioniše u sklopu administrativne uprave Velenja i direktorom Preduzetničkog obrazovnog centra Velenje, Darkom Listenekerom.

Prijedorgrad.org

prijedorgradorg-pavic-velenje (3) prijedorgradorg-pavic-velenje (6) prijedorgradorg-pavic-velenje (7) prijedorgradorg-pavic-velenje (5)