rtvpd-in memoriam-nebojsa marjanovicU prisustvu velikog broja Prijedorčana i građana BiH, na Gradskom groblju Prijedoru, danas je sahranjen Nebojša Nešo Marjanović, rukometaš i uspješan trener više klubova.

Rođen je u Travniku, 13.08.1950. godine, a rukometnu karijeru počeo u “Rudaru” iz Ljubije. Prvo trenersko iskustvo stekao je u “Bosnamontaži” uz olimpijca i čuvara mreže reprezentacije Jugoslavije, Abaza Arslanagića.

RK “Bosnamontaža” Prijedor je za dvije sezone preskočila dva ranga i dospjela u prvu “B” jugoslovensku ligu. Kao pomoćni trener, zajedno sa Arslanagićem, na Kozari je vodio “Bosnamontažu” koja je bila domaćin reprezentaciji Japana tokom priprema za “B” svjetsko prvenstvo u Italiji. Ovaj klub je bio prvi i jedini sportski kolektiv iz bivše Bosne i Hercegovine koji je gostovao u Japanu sredinom jula 1986. godine. Za dvije sedmice, izabranici tandema Arslanagić – Marjanović, odigrali su šest utakmica i ostvarili tri pobjede.

Osim “Bosnamontaže”, Marjanović je bio samostalni trener muških rukometnih klubova “Prijedor” i “Dubica”, a trenirao je i Ženski rukometni klub “Mira” Prijedor.

Marjanović je cjelokupan radni vijek proveo u Rudnicima željezne rude “Ljubija”.

RTV Prijedor