rtrs-kasipovicNi nakon četvrtog sastanaka, ovog puta na Mrakovici, ponovo nema dogovora socijalnih partnera o Opštem kolektivnom ugovoru.

Na današnjem sastanku razmatrana su pitanja koja se tiču otkaznog roka, otpremnine i prava na godišnji odmor i regres. Kako je saopšteno, Unije saveza poslodavaca i generalnog Vijeća Saveza sindikata, do kraja ove sedmice trebalo bi da održe sjednice, nakon čega bi socijalni partneri ponovo sjeli za pregovorački sto.

Zaključaka sa današnjeg sastanka nema, ali se nakon sastanka, novinarima obratio jedino potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Anton Kasipović. On je rekao da je sastanak bio produktivan i da vjeruje da bi konačni stavovi svih strana trebalo da budu usaglašeni do 30. juna.

Poslodavci i Sindikati se danas nisu obraćali novinarima, a Kasipović je rekao da su danas rješavana neka pojedinačna pitanja, kao što su otkazni rok, otpremnina, godišnji odmor, regres, topli obrok i da još postoje određene dileme. Naredne sedmice poslodavci i Sindikati bi trebalo da održe sastanka, a nakon toga bi trebalo biti poznato da li će opšti Kolektivni Ugovor biti usaglašen.

– Јa mislim da smo i na našem današnjem četvrtom sastanku rješavali pojedinačna pitanja i kada je riječ o otkaznom roku i kada je riječ o otpremninama i kada je riječ o pravu na godišnji odmor, kada je riječ o regresu. Naravno još uvijek postoje određene dileme. Za Vladu je veoma važno da je u četvrtak, 23. juna sjednica Skupštine Unije udruženja poslodavaca, a u petak, 24. juna sjednica Generalnog vijeća Saveza sindikata i nadam se da ćemo tada imati njihov konačan stav. Vlada je zamolila svoje partnere da nam još jednom kažu svoje konačne stavove po stavu 20. i članu 21. a tiče se uslova djelovanja Sindikata. Mislim da ćemo se sastati ponovo nakon sjednica tijela i organa naših socijalnih partnera i vjerujem da ćemo tada imati konačne stavove, a nadam se i dogovor.

RTRS