cjbpd-polugodisnji izvjestajNačelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Vojislav Pelkić izjavio je danas da je na današnjem sastanku rukovodilaca svih organizacionih jedinica ovog centra stanje bezbjednosti ocijenjeno kao dobro.

“U prvih šest mjeseci ove godine smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela i prekršaja javnog reda i mira, dok je u oblasti bezbjednosti saobraćaja u ukupnom broju stanje gotovo identično, s tim da je struktura nepovoljnija, posebno kad su u pitanju smrtno stradala i teško povrijeđena lica”, rekao je Pelkić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je dodao da je u oblasti bezbjednosti saobraćaja u izvještajnom periodu zabilježena tendencija stabilizacije stanja kada je poznato da je na početku godine bilo dosta teža situacija u odnosu na šestomjesečni izvještaj prošle godine.

“Naše procjene ukazuju da bi do kraja godine trebalo da se normalizuje stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja i da bude povoljnije u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Pelkić.

On je naveo da su u prvoj polovini ove godine zabilježena 592 krivična djela ili za 9,2 odsto manje nego lani u istom periodu, nadležnom tužilaštvu podneseno 558 izvještaja protiv 529 lica, te da se u 180 slučajeva radi o povratnicima u vršenju krivičnih djela, a evidentirano je 21 maloljetno lice kao izvršilac krivičnog djela u odnosu na 34 maloljetnika lani u istom periodu.

U oblasti zloupotrebe droga zabilježeno je 13 krivičnih djela u odnosu na lanjska 23, a zaplijenjeno je gotovo 45 kilograma marihuane, u privrednom kriminalu zabilježena su 22 krivična djela, za deset više nego lani, gdje je protiv 15 lica podnesno 14 izvještaja tužilaštvu, a ukupna šteta veća je od 150.000 KM.

Zabilježena su 52 slučaja nasilja u porodici, za razliku od lanjska 4, a među njima 19 krivičnih djela i 31 prekršaj, 57 počinilaca među kojima tri žene, a žrtve su djeca do 14 godina u tri slučaja, jedno dijete između 14 i 18 godina, te 38 žena i 19 muškaraca.

“U oblasti javnog reda i mira bilo je 300 slučajeva narušavanja ili za 11, 8 odsto nego lanjskih 425, dok je u oblasti bezbjednosti saobraćaja u 382 saobraćajne nezgode smrtno stradalo osam lica, teško povrijeđeno 29, a lakše povrijeđeno 69”, dodao je Pelkić.

Policija je iz saobraćaja isključila 511 vozila i 1.414 vozača.

“Dnevno gotovo tri vozila smo isključivali ili zbog isteka registracije ili zbog tehničke neispravnosti, te osam vozača dnevno ili zbog vožnje pod uticajem alkohola ili zbog vožnje prije sticanja vozačke dozvole”, naveo je Pelkić.

U izvještajnom periodu 194 lica su lišena slobode, i to 157 zbog krivične, a 37 zbog prekršajne odgovornosti. U 21 slučaju radnici policije upotrijebili su zakonito sredstvo sile, a u jednom slučaju evidentiran je jedan napad na policijskog službenika kao ovlašteno službeno lice.

CJB Prijedor osnovan je 1. novembra prošle godine.

SRNA