ministar savanovicMinistar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović smatra da protesti opozicije najavljeni za večeras u Prijedoru povodom namjere Vlade Srpske da proda državni udio u Rudnicima željezne rude “LJubija” predstavljaju “političko nadmetanje pred lokalne izbore za gradonačelnika Prijedora”.

“Opozicija uvijek traži razloge da pravi neki problem, to radi i večeras u Prijedoru da skrene pažnju javnosti. Ubijeđen sam da neće imati onu podršku građana kojoj su se nadali”, rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da “Mital” godinama nije plaćao koncesiju, rekavši da ne zna zašto ta koncesija nije plaćana.

“Ugovor sa ‘Mitalom’ je 2004. godine potpisao tadašnji premijer Srpske Dragan Mikerević i vjerovatno u tom ugovoru su bile odredbe koje im to omogućavaju”, naveo je Savanović.

On je rekao da je izraelska kompanija zainteresovana za kupovinu državnog djela akcija u RŽR “LJubija” mnogo ozbiljnija i da daje duplo veću cijenu za eksploataciju rude.

Savanović je istakao da se odlazak mladih i obrazovanih ljudi sa ovih prostora, sa kojim se susreće iz Srpska i Federacija BiH, može zaustaviti samo razvojem i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

On je istakao da Vlada Srpske to ima u svom programu, ali i da vodi aktivnosti na privlačenju domaćeg i stranog kapitala.

“To ide teško jer Srpska nije država, već je dio države i, s obzirom na to da se u Sarajevu ne možemo politički dogovoriti, imamo jedno političko neuređeno stanje, koje po principu spojenih posuda utiče na ekonomsko stanje”, naveo je Savanović.

SRNA