rtvpd-pero spadicTelevizija Prijedor počela je sa snimanjem novog dokumentarnog filma pod nazivom ”Daleko je ravnica” čija je tema kolonizacija Krajišnika u Vojvodinu nakon Drugog svjetskog rata.

Autor ovog filma, novinar Pero Špadić proteklih dana je boravio u više mjesta Vojvodine gdje žive rijetki živi svjedoci ovog istorijskog događaja i njihovi brojni potomci.

Povod za snimanje dokumetarnog filma na ovu temu, kako kaže Špadić, je sedamdeseta godišnjica od kolonizacije većine Krajišnika u Banat, Bačku i Srem.

Ova godišnjica, na svečan način, obilježena je u mjestu Kucura kod Vrbasa, gdje se u maju 1946. godine doseli 160 porodica iz Bosanske Krupe. Bio je to i razlog više da se naša televizijska ekipa nađe na ovom događaju.

Pored Kucure i Vrbasa u Bačkoj film je sniman i u Kikindi, Ruskom Selu, Novim Kozarcima i drugim mjestima.

– Za sad je snimljen jedan dio filma. Tokom ljeta imamo u planu obići još nekoliko mjesta u Banatu, prije svih okolinu Zrenjanina, Žitište, Hetin i druga mjesta. Dio filma snimaćemo i u Beogradu, ali i na području Bosanske Krupe odnosno Krupe na Uni, Ključa, Petrovca i drugih krajiških mjesta odakle su kolonisti odlazili put ravnice – kaže Špadić kome je ovo sedmi dokumentarni film, rađen u produkciji Televizije Prijedor.

Ukoliko finansijski plan na vrijem bude ispunjen premijera filma može se očekivati krajem jeseni ove godine.
Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

RTV Prijedor