oebs okrugli sto-sprecavanje incidenata (1)Grad Prijedor je model saradnje institucija u prevazilaženju potencijalnih izazova koji mogu da utiču na bezbjednost, a ljetošnji incidenti bili su samo indikatori da je potrebno više raditi na prevenciji, ocijenila je predstavnik Misije OEBS-a u BiH Aleksandra Popić.

“Prijedor je izabran zato što je pozitivan primjer saradnje policije, sudstva, tužilaštva, gradske uprave i nevladinog sektora, a ne zato što je problematičan”, rekla je Popićeva na okruglom stolu “Sprečavanje incidenata i očuvanje stabilnosti u zajednici” koji je OEBS organizovao danas u Prijedoru.

Predstavljajući aktivnosti Misije OEBS-a u BiH u borbi protiv incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje, ona je navela da je OEBS jedina institucija koja sistematično prati ove pojave, prikuplja podatke o njima i bilježi ih odgovarajućom metodologijom.

oebs okrugli sto-sprecavanje incidenata (2)“Vrlo je teško postići ovakav nivo saradnje kakav je dostignut u Prijedoru. Sada je bitno reagovati prije odnosno fokusirati se na prevenciju jer onog momenta kad se policija uključi to je već reagovanje nakon što se nešto već desilo”, poručila je Popićeva.

Zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Prijedor Stevo Tomičić rekao je da je policija rasvijetlila sve incidente od prošlog ljeta koji su se u javnosti dovodili u vezu sa nacionalnom netrpeljivošću i da je imala odličnu saradnju sa pravosuđem.

“Moram naglasiti da tokom rada na rasvjetljavanju tih incidenata nije bilo pritisaka ni pokušaja uticanja na rad policije od bilo koga, a lokalna zajednica bila je jedinstvena u osudi incidenata”, naveo je Tomičić.

oebs okrugli sto-sprecavanje incidenata (3)On je podsjetio da do prošle godine u Prijedoru nije bilo ovakvih incidenata, a da za ovu godinu prijedorski CJB priprema plan za takozvanu turističku sezonu.

“Posmatraćemo takve moguće slučajeve izolovano od svih. Ako ne postignemo nivo prevencije i do incidenata dođe CJB Prijedor garantuje da će imati adekvatan odgovor”, najavio je Tomičić.

Tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Područne kancelarije Prijedor Vukašin Kondić rekao je da se svaka borba protiv negativnih pojava sastoji od prevencije, represije i resocijalizacije, a da u prevenciji veću ulogu imaju i prosvjeta, privreda i zdravstvo nego takozvana ministarstava sile.

oebs okrugli sto-sprecavanje incidenata (4)“Ključeve prevencije imaju ministarstva prosvjete, razvoja i zdravstva, a policija dolazi na kraju odnosno bavi se posljedicama i u polugama prevencije ne može se mjeriti sa ovim trima resorima”, naveo je Kondić.

On je pozvao građane da ne nasjedaju na neobjektivno izvještavanje medija i neinformisanih novinara koji senzacionalistički izvještavaju o krivičnim djelima, kao da, na primjer, među članicama UN, postoji ijedna država bez krivičnog zakona.

“Mediji, takođe, potpuno zanemaruju izvještavanje o segmentu resocijalizacije. Sjećam se jednog slučaja od prije 50 godina kada su se rukovodioci dvije konkurentske firme na ovim prostorima potukli koji će zaposliti livca koji je upravo izašao iz zatvora u Zenici”, naveo je Kondić.

Okruglom stolu prisustvovali su i šef Odjela za bezbjednost i saradnju u Misiji OEBS-a u BiH Majkl Delakruz i šef banjalučke kancelarije OEBS-a Dmitri Jordanidi, predsjednik i sudije Osnovnog suda, predstavnici CJB, Gradske uprave, Skupštine grada, Foruma za bezbjednost građana, Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”, Koalicije za borbu protiv mržnje “Prva tolerancija Prijedor”, te nevladinih organizacija i vjerskih zajednica.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com