rtp-kabasti otpadPrijedorske „Komunalne usluge“ su tokom i poslije katastrofalnih poplava obavile veliki posao na čišćenju i uređenju grada. Samo u periodu od 20. maja do 1. jula, ovo akcionarsko društvo je na deponiju „Kurevo“, u 709 kamionskih tura, odložilo 6.775 kubnih metara kabastog otpada. Sanitarno je zbrinuto i 4.275 uginulih životinja, a svoj prilog otklanjanju posljedica poplava, angažovanjem vlastitih kamiona, dala su i ovdašnja privatna i državna preduzeća

– Zanimljivo je da smo u prvih 10 dana, od 20. do 31. maja, kad je bila najveća količina kabastog otpada, na „Kurevo“ dovezli 10 posto ukupnog godišnjeg odlaganja otpada, što vam govori kolika je količina tog otpada bila – kaže Zoran Bulić, rukovodilac RJ „Deponija“.

On dodaje da je teški stroj „kompaktor“ marke „dresta“ u dva navrata, po odluci Kriznog štaba u Prijedoru, poslat u ispomoć Doboju, naglašavajući da je veliki posao obavljen i kad je riječ o zbinjavanju uginulih životinja, po čemu je grad Prijedor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je to mogla uraditi u vlastitoj režiji.

– Adekvatno smo, na prostoru deponije, preuzeli i zbrinuli 4.275 komada uginulih životinja. Sve je obavljano uz kontrolu gradskog veterinarskog inspektora, Republičke inspekcije i Instituta za zaštitu zdravlja“Dr Vaso Butozan“ i na to nije bilo nikakvih primjedbi – kaže Bulić i podsjeća da otpad na deponiji „Kurevo“ odlažu i opštine Kozarska Dubica i Oštra Luka po čemu ona, već sada, ima regionalni karakter.

U toku su i pregovori sa opštinama Novi Grad, Kostajnica i Krupa na Uni, a u okolnostima kada je u modernizaciju deponije uloženo milion i po američkih dolara iz kredita Svjetske banke.

Već je raspisan i tender za izgradnju garaža za teške mašine, biće postavljen i video nadzor, a jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu biće i izgradnja prečistača za filtriranje procjednih voda na toj deponiji, udaljenoj 8 kilometara od Prijedora.

RTV Prijedor