kosic-pritisakRoditelji odlikaša zainteresovanih za upis u srednju medicinsku školu u Prijedoru, koji su se na rang listi našli ispod crte, ne žele nazad dokumente svoje djece i insistiraju da se ovoj školi odobri upis tri umjesto predviđena dva odjeljenja medicinskih zanimanja, rekao je direktor ove škole Milenko Kosić.

“Za upis u srednju medicinsku školu u Prijedoru prijavilo se 127 đaka, a odobreno nam je da upišemo 48 učenika odnosno po jedno odjeljenje medicinskih tehničara i fizioterapeuta”, kazao je Kosić danas Srni.

On je podsjetio da je naučno-nastavno vijeće ove škole donijelo plan po kojem bi u 2014/2015. godinu trebalo upisati ukupno šest odjeljenja – tri u medicinskim i tri u nemedicinskim zanimanjima, ali da je školi odobren upis ukupno pet odjeljenja, koliko i svim drugim srednjim školama u Prijedoru.

“U razgovorima sa predstavnicima Aktiva direktora srednjih škola, gradske uprave i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske redovno upozoravamo na to da nisu dovoljna dva odjeljenja medicinara za potrebe prijedorske regije, budući da, osim iz Prijedora, imamo đake iz Oštre Luke, Sanskog Mosta, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, pa i Banjaluke i nekih još udaljenijih lokalnih zajednica”, dodao je Kosić.

Prema njegovim riječima, da bi se oformilo još jedno odjeljene medicinara potrebna je saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i saglasnost gradske uprave Prijedor.

“Smatram da treba poštovati volju učenika, barem onih najboljih”, dodao je Kosić.

On je najavio da će u Prijedoru sutra o ovom problemu, pored ostalih tema, razgovarati direktori srednjih škola, predstavnici gradske uprave i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

SRNA