rtvpd-pravna podrska prava svjedokaU organizaciji Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, a uz podršku Švicarske ambasade u BiH, u Prijedoru je održana radionica pod nazivom „Pravna podrška – prava svjedoka -oštećenih – podnošenje odštetnog zahtjeva“.

Predsjednica „Izvora“ Saida Karabašić rekla je da je ovo jedna od radionica podrške svjedocima – žrtvama koji svjedoče na sudovima u Bosni i Hercegovini.

Konkretno, aktivnosti koje vode, pokrivaju područje Kantonalnog suda u Bihaću, Okružnog suda u Banjaluci i dio koji se odnosi na procesuiranje ratnih zločina u Sudu BiH, u slučajevima koji su vezani za ovo područje.

-Cilj je da informišemo građane i potencijalne svjedoke o njihovim pravima i onome šta mogu da dobiju i kome da se obrate ukoliko dođe do toga da budu svjedoci ili, ako su bili žrtve, da ostvare neka svoja prava – rekla je Karabašićeva.

Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedora, kaže da je ovo druga ovakva radionica. Smatra da je ovakva vrsta podrđke trebala biti mnogo ranije.

-Mnogi ljudi ne znaju izraziti bol, ono šta im se dešavalo, a kamoli gdje treba da se obrate i ko im može pomoći. Zato smatram da je ovo jako dobro – istakla je Karlica.

Radionici u Prijedoru prisustvovala je, ispred NVO TRIAL, pravni ekspert Adrijana Hanušić Beširević, Haris Lokvančić, službenik za program ljudske sigurnosti u Ambasadi Švicarske u BiH te predstavnici pravosudnih institucija, domaćih i mežunarodnih organizacija i pojedinci.

RTV Prijedor