glas-maturske veceriŠljokice, torbice, nakit, cipele, odijela, raskošne haljine, nerijetko viđene i uzete po modelu onih sa crvenog tepiha, kao i obavezne svečane frizure, san su i želja mnogih maturanata koje će njihove roditelje i ove godine papreno koštati.

Da bi opremili jednog maturanta, mnogi roditelji će morati da izdvoje cijelu prosječnu platu. Nešto manje troškove imaće oni koji za ovu proslavu spremaju male maturante, ali, kako tvrde u radnjama, i osnovci su uveliko počeli da kopiraju srednjoškolce i žele što svečanije toalete.

U butiku “Jelena šop” u Banjaluci kažu da je već prava pomama za haljinama.

– Potražnja je za svim modelima, od dugih do kratkih haljina, kojih zaista imamo za svačiji ukus – ističu u ovom butiku.

Cijene haljina zavise od klase, pa se tako kreću od 150 do 300 i od 300 do 500 maraka.

– Imamo sve boje i modele, sa raznim bogatim detaljima. Naravno, tu su i one jednostavne kako bismo zadovoljili svačiji ukus – ističu u butiku “Jelena šop”.

Ista situacija je i u Bijeljini. Kreator u bijeljinskom modnom ateljeu “Stela” Jelica Vulović kaže da je interesovanje za svečane haljine i pripremanje za maturu kod njih počelo još u januaru.

– Djevojkama šijemo haljine po želji ili biraju nešto iz postojeće kolekcije. Najtraženije su duge i raskošne haljine i modeli koje su vidjele ove godine na crvenom tepihu – istakla je Vulovićeva.

Dodala je da su cijene haljina u ovom modnom ateljeu od 250 do 500 maraka.

Prava pomama je i u Prijedoru. Djevojke su, kako kažu prodavci, uzbuđenije zbog proslave mature od dječaka.

– One par mjeseci prije žele sve da iskombinuju i znaju šta će obući. Biraju uglavnom haljine koje koštaju i po nekoliko stotina maraka – ističu u prijedorskom buticima.

Da se vrijeme maturskih proslava sve više približava, osjeća se i u Gradišci. Da bi blistali na maturskoj večeri, gradiški maturanti već u redovima čekaju kako bi isprobali razne modele, sa željom da pronađu savršene za sebe. Nerijetki su i oni koji su se odlučili da plate šivenje odijela i haljina.

– To je za mene poseban dan koji ću pamtiti cijelog života i zbog toga želim da blistam. Već otprilike znam šta ću kupiti. Crno odijelo, košulju, kravatu i cipele – priča gimnazijalac iz Gradiške Stefan Švraka i dodaje da će za to zadovoljstvo njegovi roditelji morati da izdvoje oko 700 maraka.

Bogat izbor maturskih svečanih haljina pripremili su u gradiškom butiku “Gracija” gdje uglavnom djevojke mogu da biraju bijele, crne, zelene i roze haljine. Pored haljina, u ovom butiku mogu pronaći i razne modele cipela i torbica.

Prodavci u buticima širom Srpske kažu da roditelji ne žale novac kada je u pitanju matursko veče, a to su potvrdili i u kozmetičkim salonima gdje kažu da maturantkinje plaćaju razne usluge, od kvarcanja do nadogradnje kose.

Djevojke od 240 do 920 KM
Haljine 150 – 500
Cipele 40 – 200
Torbice 20 – 100
Šminkanje 20 – 50
Frizura 20 – 50
Manikir 10 – 20

Mladići od 245 do 790
Odijelo 150 – 500
Cipele 50 – 200
Košulje 40 – 80
Frizura 5 – 10

Glas Srpske