petrovdanski padobranski kup-organizacioni odborNa Aerodromu Urije u Prijedoru od 4. do 6. jula biće održan Petrovdanski padobranski kup, koji je, prema kalendaru Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, proglašen za manifestaciju od značaja za Srpsku.

Ovu manifestaciju, koja se ove godine održava 19. put, finansijski će podržati Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske kao projekat Aero kluba “Prijedor”, rekao je pomoćnik resornog ministra Goran Raca.

“Ovaj kup promoviše, prije svega, vazduhoplovni sport, a na njemu već tradicionalno učestvuju kvalitetni takmičari iz raznih zemalja, koji su osvajači medalja na evropskim i svjetskim padobranskim kupovima, što samo govori o njegovom kvalitetu”, rekao je Raca, koji je danas u Prijedoru prisustvovao sjednici Organizacionog odbora ove manifestacije.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da će Prijedor učiniti sve da, kao dobar domaćin, ugosti sve ljubitelje vazduhoplovnog sporta.

“Vjerujemo u takmičare i kvalitet takmičenja, a na nama je da pripremimo sve organizaciono tehničke uslove da bi se ono kvalitetno i nesmetano odvijalo”, rekao je Đaković.

Direktor kupa Nenad Novaković rekao je da će organizator Aero klub “Prijedor” učiniti sve da ovaj kup bude još bolji od prethodnih.

“To znači da imamo dovoljan broj prijavljenih takmičara i avione, a obavili smo sve organizaciono-tehničke pripreme da organizacija bude bolja nego prethodnih godina, što će uz povoljne vremenske uslove biti garancija kvalitetnog, a prije svega, bezbjednog takmičenja”, rekao je Novaković.

Sekretar kupa Nebojša Nožinić potvrdio je da je želja organizatora da omogući učešće svim takmičarima, budući da će u Banjaluci u avgustu biti održano Svjetsko padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama i figurama.

Nožinić je rekao na ovogodišnjem kupu učestvuje svjetska padobranska elita i da je najavljen dolazak od 10 do 14 ekipa odnosno oko 60 padobranaca iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Srbije, Austrije, Italije, Češke, Crne Gore i BiH.

“Padobranski skokovi izvodiće se po Pravilniku međunarodne FAI asocijacije u klasičnoj disciplini skok sa 1.100 metara visine na cilj”, rekao je Nožinić.

Pokrovitelji ove tradicionalne sportske manifestacije su Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske i grad Prijedor.

Na prethodnih 18 kupova učestvovalo je 846 takmičara i 208 ekipa, a izvedeno je 8.525 takmičarskih skokova.

SRNA