rtrs-sastanak-mrakovica-vladajuca koalicijaPredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj besprijekorno funkcioniše i najavio da će svi elementi koalicionog dogovora pred lokalne izbore biti završeni u roku od 30 dana, a da će do kraja mjeseca dati imena zajedničkih kandidata za načelnike opština i gradonačelnike.

“Za pitanje terorizma Republika Srpska traži pojačan nivo saradnje u okviru BiH i u tom pogledu treba dati adekvatan odgovor i poruku stanovništvu u vezi sa našim namjerama da se odlučno suprotstavimo pitanjima terorizma”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka rukovodstava stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

On je naveo da je danas usaglašeno da Republika Srpska nema kapaciteta da prima i smješta migrante, a da to nema ni BiH.

“U tom pogledu, zajednički resursi BiH, odnosno, budžet BiH ne mogu biti upotrijebljeni”, naglasio je Dodik.

On je najavio izmjenu Krivičnog zakona Republike Srpske u dijelu kojim bi se propisala odgovornost za prenos nadležnosti Republike Srpske na bilo koji nivo vlasti.

“Referendum o Danu Republike o kojem političke partije u Srpskoj imaju saglasnosti treba biti održan što prije, a za drugi referendum o kojem nema saglasnosti, treba nastaviti tražiti konsenzus”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku vladajuće koalicije data je potpuna podrška mehanizmu koordinacije koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a odbačena odluka Savjeta ministara BiH kao nezakonita i neustavna i kao politička podvala.

“Podržali smo potrebu objavljivanja rezultata popisa uz poštovanje Zakona o popisu BiH”, naglasio je Dodik i dodao da će se pokazati da je bilo mnogo zloupotreba sa bošnjačke strane.

On je ocijenio da su u pitanjima ekonomije potrebni novi modeli, a mora se bez oklijevanja utvrditi i odgovornost ljudi u javnim preduzećima.

“Svjesni smo da je nelikvidnost otežavajuća okolnost i usaglasićemo nove mjere konsolidacije ekonomskog sektora”, najavio je Dodik.

SRNA
Foto – RTRS