osmi martVeć smo navikli da se nekoliko dana uoči 8. marta Međunarodnog dana žena na ulicama Prijedora pojave brojni štandovi na kojima se nude razni pokloni za naše majke, bake, sestre, djevojke, žene.

Kao i obično, najveći broj štandova nalazi se na Malom gradskom trgu između nekadašnjih robnih kuća „Borac“ i „Mrakovica“, dok se jedan dio nalazi i ispred Gradske tržnice.

Standardna ponuda obuhvata karanfile koji se prodaju za 1,5 KM, ruže se nude po cijeni od 3 KM, dok su ciklame u saksijama 5 KM.

Osim cvijeća iz plasteničke proizvodnje koje nudi nekoliko proizvođača balkonskog i vrtnog cvijeća sa područja Prijedora, na pojedinim štandovima se nude i aranžmani suhog cvijeća, ručno izrađeni nakit i paketi kozmetičkih proizvoda.

Cijene svih ovih proizvoda kreću se u rasponu od 0,50 KM koliko koštaju maćuhice pa sve do 35 KM koliko koštaju neki „bogatiji“ cvjetni aranžmani.

Prema riječima nekoliko prodavača vremenske prilike i teška ekonomska situacija uslovili su slabiji promet nego ranijih godina. Tek je petak donio veće interesovanje za kupovinu cvijeća i poklona a očekuje se da će brojni Prijedorčani iskoristiti subotu i u posljednji trenutak obradovati „nježniji“ pol.