ilustracija-zidariDarko Krivaja iz Prijedora, nekadašnji radnik građevinske firme “Helada” iz Opatije, koji je kao zidar 2011. godine teško povrijeđen na radnom mjestu, najavio je tužbu protiv Hrvatske, jer su mu u toj državi povrijeđena osnovna ljudska prava.

“U Hrvatsku sam otišao da radim potpuno zdrav, a sada sam ostao invalid bez ikakvih prava i zaštite, zbog čega smatram da su povrijeđena moja osnovna ljudska prava”, rekao je Krivaja Srni.

Iako je imao povredu na radu, bio na bolovanju, čekao stalni boravak, invalidsku komisiju i dalje liječenje, ništa od toga nije uspio da ostvari, iako su procesi bili u toku, jer je dobio odbijenicu za boravak i dalji rad u Hrvatskoj.

Krivaja kaže da nije isključena mogućnost da tuži i građevinsku firmu “Helada” jer mu je poslodavac 2013. godine zaključio bolovanje, čime je izgubio pravo na punu platu tokom bolovanja, koje se vodilo kao posljedica povrede na radu.

On je naveo da je na radnom mjestu zadobio prelom desne potkoljenice, zbog čega je imao dvije operacije, a potom je bio na rehabilitaciji na Odjeljenju fizikalne medicine u Rijeci.

Darko Krivaja 2008. godine zaposlio se kao zidar putem radne dozvole za strance u građevinskoj firmi “Helada” u Opatiji.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom Bosne i Hercegovine Nikola Puzigaća smatra da je Hrvatska u ovom slučaju prekršila osnovna ljudska prava Krivaje, koji je postao invalid rada u toj državi.

“Udruženje ima podatke o još jednom broju ovakvih slučajeva, zbog čega smatramo da bi nadležni organi BiH i Hrvatske trebalo pod hitno da održe sastanak i riješe sva sporna pitanja, ali i druga statusna pitanja radnika i invalida rada koji su prije i nakon rata živjeli i radili u Hrvatskoj”, zaključio je Puzigaća.

Tekst – SRNA
Foto – ilustracija