euroblic-nadvoznjak-kraj kad stignu pare (1)Izgradnja nadvožnjaka preko železničke pruge i puta Prijedor – Novi Grad biće nastavljena kada iz “Puteva RS” stigne obećanih 1,5 miliona KM.

Ovaj nadvožnjak povezuje naselja Pećani i Donja Puharska, a gradnja je počela u martu 2014. Završetkom nadvožnjaka i pristupnih saobraćajnica Prijedor će dobiti još jedan izlaz, kojim će značajno biti rasterećen stari prijedorski podvožnjak, gde su česte gužve.

Šef Odseka za saobraćaj i parkinge Prijedor Aleksandar Jeftić kaže da je bilo predviđeno da radovi traju samo devet meseci, ali su prekinuti zbog nedostatka novca.

– Finansijer projekta su Vlada i „Putevi RS”, a do sada su obezbedili oko dva miliona maraka, što je bilo dovoljno za konstruktivni deo nadvožnjaka. Završeno je 95 odsto nadvožnjaka, a ostalo je da se uradi hidro-izolacija i postavi asfalt, nakon što budu izgrađene pristupne saobraćajnice – pojašnjava Jeftić.

euroblic-nadvoznjak-kraj kad stignu pare (3)U Prijedoru se nadaju da će do kraja godine svi radovi biti završeni i rasterećen saobraćaj u užoj gradskoj zoni.

Radenko Crnogorac, direktor „ Prijedorputeva”, kaže da je većina posla uradena, te da očekuju novac za nastavak radova.

Iz preduzeća „Putevi RS” uveravaju da će radovi ubrzo biti nastavljeni i da če novac biti obezbeđen.

– Do sada je obezbeđeno dva miliona maraka, a ostalo je 1,5 miliona maraka i već smo ušli u fazu da dovršavamo projekat. Radićemo na pristupnim saobraćajnicama i kada završimo nasipanje puta već smo na završnom nivou radova. Zimski uslovi nisu pogodni za radove, pa smo napravili prekid u skladu sa ugovorom i nadamo se da ćemo do kraja avgusta ili pre završiti projekat – kaže Milorad Babić, izvršni direktor za tehničke poslove u „Putevima RS”.

euroblic-nadvoznjak-kraj kad stignu pare (2)On napominje da je ovo preduzeće sa gradom Prijedorom i „ŽRS” napravilo sporazum o saradnji za reša vanje problema na pružnom prelazu „trinaesta”.

– Krajem marta nameravamo da počnemo projekat „trinaeste”, s tim što je obaveza „Puteva RS” da proširi magistralni put zbog lakšeg skretanja. Cilj je da saobraćaj ne bude ometan, a mi naše obaveze možemo završiti do kraja aprila ako dozvole vremenski uslovi – navodi Babić za „EuroBlic”.

Projekat vredan 3,7 miliona maraka

U izgradnju nadvožnjaka u Prijedoru i okolnih saobraćajnica biće uloženo 3,7 miliona KM. Grad Prijedor je za projektnu dokumentaciju i rešavanje imovinskih odnosa uložio 1,3 miliona KM.

Devet meseci je bilo predviđeno da traju radovi, a u Prijedoru očekuju da će svi radovi završeni do kraja godine.

Tekst i foto – EuroBlic
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

nadvoznjak-nastavljeni radovi (1)