grad prijedor-setalisna zona-februar 2015Grad Prijedor je prema ocjenama specijalizovanog časopisa za direktna strana ulaganja, FDI Magazine (The Financial Times Group), svrstan u TOP 10 destinacija u kategoriji najboljih evropskih investicijskih lokacija prema troškovnoj efikasnosti i strategiji privlačenja investitora.

Ovo visoko priznanje ostvareno je u sklopu konkursa Evropski gradovi i regije budućnosti za 2016/17. godinu. Rezultati konkursa objavljeni su u prestižnoj publikaciji “fDi Magazine” koji ima veliki broj pretplatnika širom svijeta, a koji su korporativni i internacionalni investicijski profesionalci i eksperti.

Grad Prijedor je u kategoriji fDi mikro Evropskih gradova budućnosti 2016/17, osvojio 5. mjesto po visini troškova, odnosno, 4. mjesto po strategiji privlačenja investicija, što je izvrstan rezultat kada se uzme u obzir činjenica da je taj rezultat postignut u konkurenciji od 294 grada i 149 Evropskih regiona.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija stručni ocjenjivački tim uzima u obzir kriterije kao što su: ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje kao i postojanje strategije za privlačenje investicija. Pozicioniranje na prestižnoj top listi evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima koje su to lokacije u koje treba ulagati.

Ovaj konkurs objavljen je u oktobru prošle godine, a Grad Prijedor kandidovao se na konkurs predstavljajući investicione potencijale i prednosti koje nudi postojećim, ali i potencijalnim investitorima. Dugogodišnji napori i dosljednost u investicionoj podršci dali su rezultat da je Grad Prijedor prepoznat i visoko ocijenjen u dvije kategorije: Top 10 evropskih mikro gradova prema troškovnoj efikasnosti i Top 10 evropskih mikro gradova – prema strategiji privlačenja investitora.

Za ovu prestižnu nagradu „FDI evropske gradove i regije budućnost 2016/17“, prijavilo se 481 gradova i regija u okviru pet kategorija. U ovoj grupi pojavljuje se jedan broj gradova i regiona iz zemalja u okruženju, a prošle godine ovu prestižnu nagradu dobili su i predstavnici tzv., BEAR regiona (Tešanj, Teslić i Žepče), koji su takođe uvršteni u Top 10 mikro regiona u kategoriji troškovne efikasnosti. Ove godine, iz Bosne i Hercegovine na listi se našlo još samo Sarajevo, koje je zauzelo 6 mjesto na Top 10 listi srednjih gradova u kategoriji troškovne efikasnosti.

Grad Prijedor putem svojih stručnih službi i Agencije “PREDA-PD”, već izvjesno vrijeme sprovodi brojne mjere podrške za podsticanje investiranja na svome području, što u ovim izuzetno teškim okolnostima sa kojima se suočava lokalna privreda, ali i privreda regiona, pa čak i globalna ekonomija, predstavlja gotovo jedini ispravan put za prevazilaženje nepovoljnih ekonomskih prilika. Proaktivan pristup, partnerski odnos sa investitorima, fleksibilnost ponude, administrativna podrška, dosljednost i transparentnost, neki su od obrazaca koji su na raspolaganju lokalnim privrednicima i investitorima, a što je ovoga puta bilo prepoznato kod ocjenjivača najboljih evropskih gradova i regija.

Ova nagrada predstavlja izvrstan rezultat i prestižno priznanje za naš grad. U konačnici, vjerujemo da će krajnji rezultat učiniti da se Prijedor pozitivno promoviše i olakša donošenje odluke nekim potencijalnim investitorima koji su u procesu pronalaženja povoljnih investicionih destinacija. Dodatno, ovime su stvorene pretpostavke za povećanje interesa investitora za Prijedor kao povoljne destinacije za poslovanje, a što je najvažnije, stvaraju se pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta.

PREDA-PD