tangosix-novi hangar za aero klub prijedor (1)Kada je Milan „Miki“ Marković, jedan od glavnih jedriličara aero-kluba „Prijedor“ nedavno sređivao kompletnu arhivu naleta matičnih jedrilica, od 1967. do 2015. godine, u poslednjoj, zbirnoj, liniji eksel tabele pisalo je: ukupno naleta – 9.827sati; ukupno letova – 23.351 i ukupno preleta 26.692.

Poprište čuvenog regionalnog jedriličarskog takmičenja „Blanik kupa“, organizator „Petrovdanskog padobranskog kupa“ i jedna od najaktivnijih livada u Bosni, Prijedor ne samo da ima bogatu istoriju kada je sportsko i rekreativno vazduhoplovstvo u pitanju već je i jedan od retkih manjih aerodroma u ex-Yu regiji koji će uskoro dobiti i novi hangar:

tangosix-novi hangar za aero klub prijedor (2)– Grad Prijedor implementira „CAN“ projekat, u pitanju je projekat finansiran iz programa Evropske Unije, tačnije IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje. Započeo je 1. oktobra 2012. i traje do 30. marta 2016. godine.

Cilj projekta je modernizovanje i unapređenje objekata malih sportskih aerodroma i prateće infrastrukture, poboljšanje radnih uslova i stvaranje kadrovskih preduslova za aktivnosti Traganja i Spasavanja. Poboljšati kompatibilnost TiS jedinica, povećati njihovu efikasnost i poboljšati bezbednost u sportskoj avijaciji, posebno ljudi i opreme a sve kroz poboljšanje infrastrukture aerodroma. – priča za Tango Six Milan Marković i nastavlja sa nizom drugih novosti:

– U prekograničnom projektu učestvuju Opština Bovec iz Slovenije, grad Rab iz Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanskog kantona Federacije BiH, Vazduhoplovni savez Srbije, Opština Nikšić iz Crne Gore, Opština Tracento iz Italije i grad Prijedor.

pd glide-novi hangar-radoviSkoro 400.000 evra je ukupna vrednost projekta a on će se u Prijedoru manifestovati kroz aktivnosti na aerodromu „Urije“ i infrastrukturne radove. Dobićemo betonsku pistu dužine 700, širine 10 metara, novi hangar od 300 kvadrata, novu platformu ispred hangara od 400 kvadrata, ogradu oko hangarskog kompleksa u dužini od 400 metara i asfaltnu rulnu stazu od 270 metara. Dobićemo opremu za video nadzor, meteo stanicu koja će emitovati podatke u realnom vremenu na Internet i još dosta manjih ali za jedan aerodrom bitnih stvari. – ispričao nam je Milan.

Rok za izgradnju hangara i prateće infrastrukture je 1. april a aero-klub ima i svoju strategiju razvoja koja je oročena na pet godina:

– Aero-klub „Prijedor“ ove godine obeležava 20 godina „Petrovdanskog padobranskog kupa“ i 10 godina „Blanik kupa“, dve međunarodne vazduhoplovne manifestacije koje se kod nas održavaju u kontinuitetu. Uključićemo se u obeležavanje dana grada Prijedora 16. maja a organizujemo i školu jedriličarstva na jedrilicama Blanik L13 i L23.

www.tangosix.rs
PD Glide