luka kacavenda (1)Mladi prijedorski golman Luka Kačavenda nalazi se „na pragu“ prelaska u redove FK Sarajevo, aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine.

Naime, četrnaestogodišnji mladić, član Omladinskog pogona FK Rudar-Prijedor, nedavno je boravio u glavnom gradu BiH, na poziv skauta kluba koji u posljednjih nekoliko godina mnogo ulaže u mlade igrače pa je oformljena i Akademija FK Sarajevo sa selekcijama U-19, U-17 i U-15.

-Boravio sam u trening centru FK Sarajevo gdje sam branio u dvije utakmice, za pionire i kadete. Po riječima trenera koji vode te selekcije ostavio sam dobar utisak, pogotovo što sam u meču pionira odbranio i jedanaesterac – priča mladi Prijedorčanin.

luka kacavenda (2)Koliko su Sarajlije „zagrizle“ za talentovanog golmana govori i podatak da su nakon pomenutih trening mečeva kod njegovog oca Milana insistirali da Luka već ove zime postane član „bordo“ tima.

-FK Sarajevo je ponudilo odlične uslove, kako one fudbalske, tako i one za moje obrazovanje, pa ću redove aktuelnog prvaka BiH u seniorskoj, kadetskoj i pionirskoj konkurenciji najvjerovatnije pojačati tokom ljeta, odnosno na kraju školske godine – kaže Kačavenda, koji je u protekloj polusezoni, iako još uvijek pionir, postao i prvi golman kadetske selekcije Rudar-Prijedora.

Mladi Prijedorčanin je do sada u nekoliko navrata bio na okupljanjima pionirske reprezentacije Republike Srpske kao i na turnirima, gdje je gotovo redovno proglašavan najboljim golmanom.

luka kacavenda (3)Da njegov talenat nije prošao nezapaženo dokazao je i septembarski poziv Fudbalskog saveza Srbije na mini pripreme pionirske reprezentacije u kući fudbala u Staroj Pazovi, kao i okupljanje talenata iz srpske dijaspore u decembru prošle godine kada je branio protiv vršnjaka iz Crvene zvezde i OFK Beograda.

U proteklom periodu bilo je nekoliko bh. premijerligaških klubova, ali i onih iz Srbije koji su se „raspitivali“ o mogućnosti prelaska talentovanog golmana u njihove redove.

Kačavenda je ove zime sa svojim vršnjacima učestvovao i na turnirima u malom fudbalu gdje je osvojio dvije titule u konkurencijama pionira i jedno drugo mjesto kod kadeta, a sva tri puta proglašen je najboljim golmanom.

Inače, Luka se sa svojih 190 centimetara visine, ističe među vršnjacima, i ima sve predispozije da upornim radom postigne kvalitetan golman.

Proteklih godina trenirao je kod Mladena Parhamova a u njegovim golmanskim treninzima pomaže mu i Perica Topić, trener čuvara mreže u prvom timu „rudara sa Sane“.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

luka kacavenda (4) luka kacavenda (5) luka kacavenda (6)