ilustracija-vezi pojasAnalizirajući saobraćajne nezgode sa posljedicama po lica i na osnovu statističkih pokazatelja proizilazi da vozači, kao i putnici u vozilima, u velikom broju ne koriste bezbjednosne pojaseve za vrijeme kretanja vozila na javnom putu.

Podaci govore da korišćenje pojasa smanjuje rizik od smrtnosti lica na prednjim sjedištima za 50%, odnosno za 75% na zadnjim sjedištima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa samim tim i CJB Prijedor, će u toku mjeseca februara sprovoditi akciju „Pojas“, te će intezivije kontrolisati zakonsku odredbu po kojoj je obavezno vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilima kako bi se skrenula pažnja na bezbjednost putnika.

Cilj akcije jeste smanjenje posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama, kao i poboljšanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, odnosno uticanje na povećanje svjesti vozača i putnika u vozilima o potrebi korišćenja bezbjednosnih pojaseva na svim sjedištima i sjedalicama za djecu, što i Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH obavezuje.

Pozivamo građane da vezuju pojas u automobilu radi sopstvene bezbjednosti ali i da vode računa o bezbjednosti djece u vozilu, te da obavezno koriste sigurnosne sjedalice.

CJB Prijedor
Foto – ilustracija