gradska uprava novembar 2015Gradske i opštinske uprave u Srpskoj imaju viška 1.903 radnika, a prema kriterijuma koje bi trebalo da donese novi zakon o lokalnoj samoupravi, od 63 lokalne zajednice samo Prijedor i Laktaši nemaju prekomjeran broj činovnika.

Vlada RS je prošle sedmice usvojila Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da broj zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama bude vezan za broj stanovnika u tim lokalnim zajednicama. Novo rješenje predviđa da gradske i opštinske administracije na 1.000 stanovnika mogu da imaju maksimalno tri zaposlena. Kako bi bila racionalizovana lokalna uprava, planirano je i da opštine sa manje od deset zaposlenih nemaju odjeljenja ili službe.

Prema podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, gradske i opštinske službe na kraju prvog kvartala 2015. godine imale su 5.861 zaposlenog. Poređenje broja zaposlenih u lokalnim upravama sa preliminarnim rezultatima popisa stanovništva pokazuje da bi primjenom novog zakona činovnici u velikom broju lokalnih zajednica u kolonama krenuli kući.

Rekorder po višku radnika je Trebinje, u čijoj je Gradskoj upravi višak čak 171 radnik. Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da ne podržava Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi.

-Od kada sam na vlasti, u Gradskoj upravi sam zaposlio samo 20 djece iz boračkih kategorija i zbog toga sam zaradio krivičnu prijavu. SNSD, koji je prije mene bio na vlasti, odgovoran je za prekomjeran broj zaposlenih u Gradskoj upravi – rekao je Vučurević.

Na listi sa najviše prekobrojnih činovnika Trebinje slijedi Banjaluka, u čijoj je Gradskoj upravi višak 135 radnika. Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ističe da imaju optimalan broj radnika.

-Parametar za broj radnika u lokalnoj upravi nikako ne može da bude samo broj stanovnika, već je trebalo u obzir uzeti i ostale faktore. Ne mogu isti parametri biti za Banjaluku koja je najveći grad i za opštinice koje svoje potrebe mogu zadovoljiti sa minimalnim brojem radnika – kazao je Gavranović i dodao da bi pojedine tehničke službe trebalo izdvojiti iz lokalnih uprava.

Problem sa brojem zaposlenih neće imati samo gradovi, čemu svjedoči i činjenica da mnoge opštine značajno prelaze cifru do koje se dolazi na osnovu broja stanovnika. Prva među njima je opština Gacko, u kojoj je prekobrojno 127 radnika. Tek nešto bolja situacija je u Bileći, gdje je na opštinskom platnom spisku višak 106 zaposlenih.

U pojedinim opštinama radi i do pet puta više zaposlenih nego što će moći da imaju ako bude usvojen zakon sa sadašnjim rješenjima. Opština Han Pijesak, koja je na kraju prvog kvartala imala 54 zaposlena, trebalo bi da ima svega 12 radnika.

Predsjednik Nadzornog odbora Saveza opština i gradova RS Savo Minić kaže da je nesumnjivo da lokalne zajednice imaju višak radnika.

-Opštine i gradovi s tim treba što prije da se suoče i riješe taj problem. Lokalne zajednice više ne mogu biti utočište za stranačke pristalice – istakao je Minić.

Svijetli primjeri su Gradska uprava Prijedor, u kojoj je trenutni broj zaposlenih manji za 57 i opština Laktaši, koja ima sedam radnika manje u odnosu na limit koji propisuje novi zakon.

-Iako brojevi govore da nismo ni blizu limita, mi imamo optimalan broj zaposlenih i nema potrebe za novim zapošljavanjem. Broj radnika u opštinskim i gradskim upravama koji je predviđen novim zakonskim rješenjem i dalje je veći u odnosu na evropske standarde. Zbog toga treba dodatno smanjiti broj zaposlenih u lokalnim upravama – rekao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i dodao da su, umjesto ka rastu činovničkih plata, okrenuti rastu ulaganja.

Najmanje i najmlađa opština

Opštine Istočni Drvar, Istočni Mostar, Kupres i Petrovac imaju manje od 1.000 stanovnika. Podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave nije obuhvaćena najmlađa opština u RS – Stanari. U toj opštini su rekli da imaju 23 zaposlena, što je optimalan broj s obzirom na to da imaju oko 7.500 stanovnika.

Glas Srpske