rtrs-pad natalitetaStatistički podaci prijedorskog matičnog ureda ukazuju da je posljednjih godina na ovom području primjetan drastičan pad nataliteta u odnosu na mortalitet.

Negativan trend nastavljen je i 2015. godine, kada je u Prijedoru umrlo 535 osoba više, u odnosu na broj rođenih.

Proteklih nekoliko godina u prijedorskom porodilištu rođeno je oko 800 beba, dok je 2015. godine rođeno sedamdesetak beba manje. U poređenju sa prijeratnim periodom, primjetan je drastičan pad nataliteta, jer je u to vrijeme u Prijedoru bilo i do 1.800 prinova. Zlata Vignjević iz Radomirovca kod Novog Grada ima četvoro djece – blizance Pavla i Luku i dvije kćerke, Kristinu i Anđelu. U ovoj porodici, zaposlen je samo suprug.

Zlata ističe da voli djecu, te da sa suprugom nastoji da ih odgaja u skladnom braku i okruženju, dodajući da treba truda da se to postigne .

Prijedorskoj Opštoj bolnici, jedinoj regionalnoj bolničkoj ustanovi, gravitiraju i porodilje iz Oštre Luke, Kostajnice, Krupe na Uni, Novog Grada, dijela Kozarske Dubice i federalne opštine Sanski Most.

Pedijatar u Opštoj bolnici Andrija Vukotić kaže da je u prijedorskoj regiji rođeno 550 beba, i opštini Novi Grad oko 150 beba, Dubici 33 novorođenčeta, s tim što je dvije trećine beba rođeno u Gradišci.

Kada se uporede koliki je broj poroda bio prije rata, onda je današnji natalitet rapidno manji, ističe Vukotić, i dodaje, da stalno pominje 1991. godinu kada je bilo oko 1.800 poroda u ovoj regiji, a u 2015. je rođeno 733 beba.

Tokom protekle dvije decenije, statistički podaci matičnog ureda ukazuju na drastičan pad nataliteta u Prijedoru.

Јasminka Murselović, načelnica Odjeljenja za opštu upravu Grada Prijedora, kaže da su prema statističkim podacima od 2015. u matičnu knjigu rođenih imali 727 upisa novorođenih beba, a u matičnu knjigu umrlih 1.262 upisa umrlih osoba.

Najmanji broj poroda u Prijedoru registrovan je ratne 1994. godine kada je rođeno svega 450 beba. Rekordna godina po broju novorođenčadi bila 1991. godina, kada je rođeno skoro 1.800 beba.

RTRS