stab 4juniGradonačelnik Prijedora Marko Pavić potvrdio je danas da je do sada na poplavljenom području u Prijedoru dezinfikovano 2247 domaćinstava, 43 poslovna objekta i 90 bunara te da su ekipe za dezinfekciju na terenu kao i da sada rade po pozivu građana.

On je nakon sjednice gradskog štaba za vanredne situacije pozvao građane čiji poplavljeni objekat nije bio procijenjen da se jave komisijama da bi mogli da vrijeme procijeniti štetu.

„Mi ćemo do ponedjeljka završiti rad na terenu, nakon čega će taj prikupljeni materijal biti obrađen pa računamo da ćemo do kraja iduće sedmice imati pravu procjenu štete“ kazao je Pavić.

On je dodao da je važno da se ni jedan objekat koji je pretrpio štetu ne preskoči..

„Naše su procjene da je od oko 4900 objekata koje je prema prvim procjenama poplavljeno na oko dvije trećine njih učinjena velika materijalna šteta“ kazao je Pavić.

On je potvrdio i da je Republičkim robnim rezervama upućen zahtjev za dostavljanjem stočne hrane koja je do sada podijeljena i bila dovoljna samo za 341 poljoprivrednika.

„Zatražili smo i sjemenski kukuruz, djetelinu, travu i rasad za sve vrste povrća da bi ljudi mogli obnoviti svoje poplavljene bašte i plastenike“ rekao je Pavić.

On je potvrdio i da je deminerski tim juče završio bezbjedno uklanjanje i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava, meću kojima je bila i jedna minobacačka granata 120 mm i oštećena ručna bomba, a do kojih se, zbog poplava, ranije nije moglo doći.

Pavić je istakao i da se očekuju povoljni vremenski uslovi da bi se izvelo najavljeno zaprašivanje komaraca kojima će biti obuhvaćene tri države.

„Mi ujedno očekujemo i deratizaciju te ukoliko ne bude uskoro organizovana, mi ćemo je izvršiti sami na terenu kako bi spriječili množenje glodara i spriječili sve mogućnosti pojave zaraze na poplavljenom području“ istakao je Pavić.

www.prijedorgrad.org