policija-savjetovanje-uvidjajNačelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Vojislav Pelkić izjavio je danas da o radu policijskih službenika postoji niz stereotipa i da je zbog toga plan novoosnovanog centra da se tokom cijele godine posveti edukaciji jednako koliko i prevenciji i represiji.

“Postoji niz stereotipa i to je ono što ja bolno prihvatam da mora tako biti. U nastojanju da razbijemo neke od tih stereotipa, dali smo u ovoj godini prioritet edukaciji”, rekao je Pelkić novinarima na Mrakovici gdje je danas CJB Prijedor organizovao savjetovanje o temi “Problemi vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj”.

On je naveo da je cilj današnjeg savjetovanja predstaviti naučno-teoretski pristup problematici, čuti mišljenja svih relevantnih subjekata i na bazi toga planirati dalje aktivnosti u procesu koji će trajati nekoliko mjeseci ili nekoliko godina.

“Suštinskih problema, koji bi zahtjevali posebnu pažnju, u ovoj oblasti nema, ali ima nedostatak i manjkavosti koji se jednim sveobuhvatnim pristupom daju ukloniti. Ovdje smo da ih dijagnostikujemo i da ubuduće na bazi toga radimo”, kazao je Pelkić.

On je dodao da je neophodan širok spektar različitih aktivnosti od izmjene zakona do promjene svijesti policijskih službenika i da je današnje savjetovanje inicijativna aktivnost za budući rad.

“Cijenili smo da je ono potrebno, ali ne i dovoljno. Jeste dovoljno za početak, ali se na tome neće završiti i već na jesen nastavljamo taj edukativni proces”, najavio je Pelkić.

Istražni sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović, koji je ukazao na propuste uviđaja koje sudije uočavaju u toku vođenja predmeta, rekao je da je organizovanje ovakvih edukacija izuzetno značajno jer se saobraćajne nezgode mogu desiti svakome od pješaka, preko putnika do vozača.

“Tako postoji mogućnost da neko zbog nečijeg propusta bude obilježen kao ubica i zato je potrebna postepena i kontinuirana edukacija”, poručio je Obradović.

On je naveo da kod nekih prekršaja i krivičnih djela postoji mogućnost da se greške naknadno isprave, ali da kod uviđaja saobraćajnih nezgoda takvih mogućnosti nema ili su minimalne.

“U jednom konkretnom slučaju u Valjevu test krvi vidno alkoholisanog učesnika u saobraćajnoj nezgodi pokazao se negativan. Odbio je alko test, zbog čega je upućen u zdravstvenu ustanovu na uzimanje uzorka krvi, ali propust službenog lica je što tom činu nije prisustvovao. Tužilac je naknadno pokrenuo postupak i utvrđeno je DNK analizom da uzorak krvi nije pripadao tom učesniku saobraćajne nezgode”, kazao je Obradović.

Profesor Saobaćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić, koji je govorio o najčešćim greškama prilikom uviđaja i uticaju tih grešaka na ishod sudskih procesa, rekao je da svaka saobraćajna nezgoda ostavlja tragove, da su svi ti tragovi nastali nakon saobraćajne nezgode, ali da, ako su dobro snimljeni, mogu pokazati šta se dešavalo i prije same saobraćajne nezgode.

“Ako iz nepažnje, neznanja, žurbe, atmosferskih nepovoljnih uslova ili iz bilo kojeg drugog razloga dio tragova promijeni izgled, ne bude konstatovan ili ne bude pravilno konstatovan, problem je utvrditi šta se stvarno dogodilo i moguće je da se ne nađe stvarni krivac i da trpi onaj ko nije kriv”, kazao je Vujanić.

On je dodao da se dobrom obukom, treningom, školovanjem, edukacijom i kursevima subjektivni faktor svede na najmanju moguću mjeru kako bi svi koji su nadležni za uviđaje u saobraćjnim nezgodama raspolagali sa 90 odsto potrebnih znanja i vještina i kako bi njihova efikasnost u što manjoj mjeri zavisila od ličnih sposobnosti.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac predstavio je učesnicima savjetovanja sam postupak uviđaja saobraćajne nezgode sa svim njegovim elementima.

Savjetovanju su prisustvovali predstavnici centara javne bezbjednosti Prijedor i Banjaluka, Uprave policije MUP-a Republike Srpske, Osnovnog suda Prijedor, Okružnog tužilaštva Banjaluka, Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto-moto saveza Republike Srpske, osiguravajućih kuća, stanica za tehnički pregled i preduzeća “Prijedorputevi”.

Edukativne aktivnosti u oblasti bezbjednosti saobraćaja CJB Prijedor u ovoj godini započeo je krajem februara seminarom o najčešćim zabludama u bezbjednosti saobraćaja.

SRNA