glas-ilustracijaGoran Kesić (45) iz Prijedora pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 26 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Mirka Kneževića (42) i povređivanja Dušana Majkića, koje je izbo nožem.

Sekretar suda Jelena Despotović kazala je da je Kesiću presuda izrečena nakon što je vijeće odbilo žalbe odbrane i optužbe.

– Nakon razmatranja dokaza i uloženih žalbi tužilaštva i odbrane odlučeno je da su obje žalbe neosnovane pa je potvrđena prvostepena presuda koju je Kesiću izrekao banjalučki Okružni sud – objasnila je Despotovićeva.

Prema presudi, Kesić je Kneževića izbo nožem u noći između 26. i 27. jula prošle godine u prijedorskom Gašića naselju. Tom prilikom nanio mu je povredu opasnu po život i on je preživio samo zahvaljujući adekvatnoj reakciji ljekara. Toga dana Kesić je nožem ubo i Majkića u koljeno i lakše ga povrijedio. Sve je počelo kada je Kesićeva nevjenčana supruga Vesna, koju je on maltretirao, pobjegla od njega u komšijino dvorište, gdje su se zatekli Knežević i Majkić. Oni su pokušali da zaštite Vesnu i došlo je do tuče između Kneževića i Kesića tokom koje je Kesić ubo Kneževića. Kada je to vidio, Majkić je prišao Kesiću i udario ga nogom kako bi ga spriječio u daljem divljanju, a on je i njega ubo nožem.

U obrazloženju prvostepene presude koja je potvrđena navodi se da je sudsko vijeće zaključilo da je Kesić počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

– Tvrdnju odbrane da je optuženi postupao u nužnoj samoodbrani sud je odbacio, jer nema dokaza. Prilikom odmjeravanja kazne kao olakšavajuće za optuženog sud je cijenio da je on u trenutku izvršenja djela bio smanjeno uračunljiv, da nije ranije osuđivan i da je otac maloljetnog djeteta. Kao otežavajuće je uzeto to što je poslije napada pobjegao i nije pružio pomoć povrijeđenima – istaknuto je u obrazloženju prvostepene presude Okružnog suda Banjaluka.

Glas Srpske