nova toplana-otvaranje (1)U prijedorskoj “Toplani” danas su zvanično pušteni u pogon novi kotlovi, čime je sistem centralnog grijanja sa skupog i nečistog mazuta prešao na biomasu, koja je znatno jeftinija i ekološki prihvatljivija.

Šef Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jan Braun kaže da je veoma zadovoljan jer je ovo projekat koji je postavio novi rekord.

“Potpisali smo ugovor o zajmu 24. decembra prošle godine i ovdje smo na otvaranju nepunu godinu dana nakon toga. Od svih projekata koje smo finansirali u BiH ovaj je postavio rekord kada je riječ o brzini realizacije”, rekao je Braun novinarima u Prijedoru.

nova toplana-otvaranje (2)Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je grad Prijedor osmislio i pokazao model kako riješiti važno komunalno pitanje uz racionalnije upravljanje, bolji kvalitet i u budućnosti, vjerovatno, jeftiniju uslugu.

“Veoma je značajno da je ovaj projekat realizovan sa EBRD-om koji je važan finansijski partner Republike Srpske, a prati i druge projekte u oblasti energetike u Republici Srpskoj, ali i u drugim oblastima”, naveo je Đokić.

On je istakao da se grad Prijedor izdvaja u pogledu pravovremenog reagovanja u situacijama kada se pojave krizni trendovi.

nova toplana-otvaranje (3)Prema Đokićevim riječima, krizni trend već duže vrijeme postoji za sve toplane koje se snabdijevaju mazutom, kao što je slučaj i sa Banjalukom.

“Bitan je i razvoj kogenerativnih postrojenja jer će se ovdje proizvoditi ne samo toplotna već i električna energija što će doprinijeti energetskoj efikasnosti, ali i povećanju bilansa, odnosno povećanju količine električne energije”, dodao je Đokić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo značajan korak ka boljem, jeftinijem i ekološki zdravijem grijanju u Prijedoru.

nova toplana-otvaranje (4)“Pridružujemo se svjetskim gradovima koji smanjuju emisiju karbon dioksida. Dosad je grad trošio 5,5 miliona KM za mazut, a sada će za biomasu trošiti oko dva miliona KM. Nismo dobili samo najjeftinije grijanje nego je predviđena i proizvodnja električne energije sa agregatom od jedan megavat”, dodao je Pavić.

Direktor “Toplane” LJiljana Despotović podsjetila je da je riječ o investiciji od devet miliona evra gdje je sedam miliona evra kredit EBRD-a, a dva miliona donacija Švedske međunarodne agencije za razvoj (Sida).

Ona je navela da je od toga 400.000 evra namijenjeno za ugradnju mjernih instrumenata potrošačima da bi se grijanje plaćalo po utrošenoj energiji, a ne po jedinici površine.

“U toku su konsultacije za pripremu tendera za izbor izvođača koji će tokom ljeta ugrađivati kalorimetre”, navela je Despotovićeva.

Ona je dodala da je Prijedoru godišnje potrebno 30.000 metara kubnih biomase, da je glavni dobavljač Javno preduzeće “Šume Srpske”, a ugovor je potpisan sa Rudnicima željezne rude “LJubija” koji imaju u planu uzgoj brzorastuće šume, kao i da su otvorena vrata vlasnicima pilana i privatnih šuma.

“Očekujemo više od 50 odsto ušteda na energentu, a građani mogu očekivati jeftinije grijanje za dvije do tri godine kada se `Toplana` riješi starih obaveza za mazut”, najavila je Despotovićeva.

Glavni izvođač radova na rekosntrukciji prijedorske “Toplane” je austrijska firma “Urbas”.

Svečanosti je prisustvovala i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

nova toplana-otvaranje (5) nova toplana-otvaranje (6) nova toplana-otvaranje (7) nova toplana-otvaranje (8) nova toplana-otvaranje (9) nova toplana-otvaranje (10)