gradska uprava novembar 2015Akcioni plan rodno odgovornog budžetiranja u gradu Prijedoru predviđa rodno osjetljivo budžetiranje u oblastima preduzetništva, poljoprivrede i sporta.

U dokumentu koji je dobio jednoglasnu podršku lokalnog parlamenta navodi se da je u gradskoj upravi zaposleno 118 žena i 110 muškaraca, da je na čelu 45 mjesnih zajednica muškarac, a da samo četiri mjesne zajednice vode žene, kao i da u Komisiju za ravnopravnost polova čine dvije žene i tri muškarca.

“Gradonačelnik grada Prijedora je muškarac, a muškog pola su i zamjenik gradonačelnika, kao i predsjednik i potpredsjednik Skupštine grada, te šef kabineta. Međutim, dalji uvid u podatke o polnoj strukturi rukovodećih službenika pokazuju da je među načelnicima odjeljenja i šefovima odsjeka više žena – 17, u odnosu na 15 muškaraca”, navodi se u ovom akcionom planu.

U oblasti preduzetništva, grad Prijedor je još 2009. godine uveo posebnu budžetsku stavku za projekat “Podrška za povezivanje i preduzetničke inicijative za žene” odnosno posebnu mjeru za povećanje ravnopravnosti žena i njihovo ekonomsko osnaživanje.

U protekle tri godine iz budžeta grada isplaćeno je 740.399 KM podsticaja za 927 poljoprivrednih proizvođača, od čega 63.691 KM za 59 žena ili svega devet odsto.

“Od registrovanih 889 nosilaca gazdinstava u APIF-u, registrovano je 117 žena nosilaca gazdinstava. Razlika između 59 dodijeljenih podsticaja ženama i 117 registrovanih nositeljki gazdinstava je u činjenici da njih 56 ne obavlja poljoprivrednu proizvodnju u obimu i kriterijumima vezanim za Program dodjele budžetskih sredstava u poljoprivredi”, stoji u Akcionom planu.

Kada je riječ o sportu, vidljiva je znatna neravnoteža između žena i muškaraca u pristupu budžetskim sredstvima.

“Neophodno je da se provedu određene mjere kako bi korist od sportskih aktivnosti imali podjednako muškarci i žene na teritoriji grada Prijedora”, ističe se u dokumentu.

Iz budžeta grada Prijedor u 2012, 2013. i 2014. godini izdvojeno je oko 810.000 KM za podršku sportskim klubovima, ali je od toga iznosa samo četvrtina bila namijenjena ženama.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com