atv-vrtic radost-glisteJoš se ne zna koliko je djece zaraženo glistama u prijedorskom Vrtiću ”Radost”. To, ali ni kako je, zapravo došlo do širenja parazita, nije jasno ni nakon sastanka u vrtiću gdje su se, sa rukovodstvom, sastali epidemiolog, sanitarni inspektor i dežurni ljekar.

Na kraju, niko nije htio pred kameru da kaže šta su zaključili i dogovorili. Doduše, nakon sastanka, došli smo do načelnika higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja. I čuli, ukratko, samo o simptomima.

“Bol u trbuhu, odnosno, kolike, i nelagodnost koju djeca osjećaju. Takođe, može da se manifestuje i sa suhim kašljom. Zavisno i od broja parazita, ako je manji, djeca nemaju tegobe”, rekla je Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor.

O uzrocima pojave glista kod djece – ni slova. Slično i u vrtiću. Nakon kratkog telefonskog razgovora poručeno je da se obratimo ljekarima.

Prije godinu dana zabilježeno je nekoliko slučajeva šarlaha u centralnom objektu prijedorskog Dječijeg vrtića ”Radost”. Tada je rukovodstvo ove predškolske ustanove organizovalo i pres konferenciju na kojoj je pojašnjeno šta se, zapravo, dešava i kakve su mjere preduzete da se bolest ne širi. Sada kada su u pitanju gliste – ni riječi.

Ništa više ne znaju ni roditelji. Barem ne Katarina Panić čija je četvorogodišnja ćerka dobila gliste. Prije sedam dana uradili su nalaze i već prvi je pokazao prisustvo parazita. Dijete su prestali da vode u vrtić od koga očekuju bilo kakvu informaciju.

“Što se tiče informacija, nedostaju. Čak je preporuka bila da se svako javi svom pedijatru i poštuje tu terapiju. Danas čujem od nekih roditelja da su ih pozvali iz vrtića i rekli: pošto pedijatri pišu različite terapije da se svi drže one terapije koju preporuči epidemiolog. Ja za tu terapiju još nisam čula”, ističe Katarina Panić.

Čula je da se još sprovode mikrobiološke pretrage ali se pita zašto niko od nadležnih, makar, i to ne kaže ljudima kako bi se umirile strasti i prekinula nagađanja o uzrocima pojave glista. Iz vrtića je ranije poručeno da nikako nije moglo da dođe do zaraze u objektu jer se dezinfekcija svakodnevno vrši. Gliste je, navodno, dobilo i šest radnika koji, trenutno, ne rade.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL