nezavisne-ostoja stojanovic-porodica traga za krivcimaOstoja Stojanović (64), zvani Rora, iz Prijedora u junu ove godine brutalno je pretučen na pragu porodične kuće u obližnjim Donjim Garevcima, a dva mjeseca kasnije, nakon mukotrpnog liječenja, nesrećni čovjek je preminuo od posljedica premlaćivanja čekajući pravdu.

Nije je dočekao, kao ni porodica koja je pola godine kasnije, razočarana radom policije i tužilaštva odlučila da cijeli slučaj iznese u javnost ističući da ih niko nije obavijestio da se napad desio, kao ni da je nekadašnji čuvar prijedorske bolnice i borac VRS preminuo.

Njegova supruga Ljubica kaže kako istraga tapka u mjestu, te da zna da tužilaštvo nema nijednu korisnu informaciju i dokaz koji bi ih doveo do napadača.

I pored toga, kako je rekla, svakodnevno kuca na vrata tužioca i policije zahtijevajući rezultate i imena onih koji su joj ubili muža.

“Ono što me posebno boli je to da ni pola godine kasnije nadležni nikad nisu objavili informaciju da je moj muž prebijen i da je kasnije preminuo. To me jako čudi, a usput i brine. Na mjestu gdje se sve desilo imali su stotinu tragova, ali nijedan nije iskorišten da se napadači otkriju”, kazala je ona.

Inače, nakon što se satima nije javljao na telefon Ljubica je Ostoju zatekla u hodniku kuće na porodičnom imanju koje je obilazio, obrađivao i gdje je imao štalu s ovcama. Kad je došla, kako je “Nezavisnim” ispričala, bio je modar i obliven krvlju, prekriven tepihom i napola go. Sa ruke mu je bio strgnut sat, mobilni telefon je bio slupan, a baterija izvađena.

Cilj napadača očigledno nije bila pljačka jer novac sa stola nije odnesen, kao ni bilo šta iz kuće.

Istog dana prebačen je u bolnicu u Prijedoru, a zbog hematoma na glavi zatim i u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

Tu je operisan, nakon čega je došao svijesti i rekao nešto što je otklonilo sve sumnje o uzroku njegovih povreda.

“Dvojica su me tukla svim i svačim i bio sam nemoćan da se branim”, kazao je tada on, a što se čuje na snimku koji je u posjedu “Nezavisnih”.

Do tada je, kako nam je ispričala Ljubica, on više puta rekao da je pao i udario se, ali je na osnovu povreda bilo jasno da se nije sam povrijedio.

Nedugo nakon toga njegovo zdravstveno stanje se ponovo pogoršalo, da bi 9. avgusta Stojanović preminuo od tromba koji je završio u srcu.

U Okružnom tužilaštvu u Banjaluci su nam rekli kako je 2. septembra donesena naredba o sprovođenju istrage protiv nepoznatog lica zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda sa smrtnim ishodom.

“Tužilac aktivno učestvuje u sprovođenju istražnih radnji, saslušanju svjedoka, obavljanju informativnih razgovora s ciljem otkrivanja počinioca i rasvjetljavanja navedenog krivičnog djela”, rekli su u ovom tužilaštvu.

U CJB Prijedor kažu kako se intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

“U dosadašnjem radu u predmetu ‘Ostoja Stojanović’ saslušali smo i kriminalistički obradili više lica, od kojih je većina i poligrafisana. Preduzeto je i niz drugih kriminalističko-taktičkih i tehničkih radnji”, rekli su u policiji.

Nezavisne novine