sds prijedor-poplaveSrpska demokratska stranka /SDS/ pozvala je gradske vlasti u Prijedoru da na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta predlože program sanacije šteta od poplava i program zaštite od novih poplava.

“Izrada ovog plana je neophodna i kao psihološka potpora ljudima da već sada znaju da neće ostati sami u rješavanju ovih problema”, rekao je predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor i predsjednik Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora Dušan Berić.

On je pozvao sve zaposlene da daju svoje lično učešće na način da to bude transparentno preko platnih lista, pravna lica da uplate jednokratnu pomoć po svojim mogućnostima, a javna komunalna preduzeća da se odreknu dijela prihoda u ovoj godini od usluga na poplavljenim područjima u određenom iznosu .

“Dijela prihoda na poplavljenim područjima treba da se odreknu i `m:tel` i RTRS, da se na poplavljenim područjima ne naplaćuju troškovi raznih infrastrukturnih priključaka, te da se iz budžeta Republike i lokalnih zajednica kupi po jedno grlo stoke svima kojima je mali broj životinja bio jedini izvor prihoda”, poručio je Berić.

On je lokalne valsti u Prijedoru pozvao da, ako nema drugih izvora za saniranje šteta, prekinu finansiranje nekih objekata iz budžeta, kao što je sportska dvorana na Urijama, nadvožnjak na Pećanima i slično.

“Kad je u pitanju izrada novog programa zaštite od poplava, treba napraviti analizu svih ovih dešavanja i strategiju pristupa u rješavanju tog problema. Samo jedan primjer je čišćenje i produbljivanje korita rijeke Sane čime bi voda tekla brže, a iskopani materijal bi se koristio za izradu nasipa”, dodao je Berić.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Prijedora Zdravko Torbica pozdravio je angažman omladine i drugih volontera, Teritorijalne vatrogasne jedinicie Prijedor, javnog preduzeća “Komunalne usluge”, te nekolicine privatnih preduzeća, a kritikovao nefunkcionalnost mjesnih zajednica u poplavljenim područjima.

SRNA