gradprijedororg-strucni konsultanti-projekat meg (1)U okviru pripremne faze Projekta MEG u Prijedoru danas borave stručni konsultanti koji sa gradonačelnikom i predstavnicima relevantnih službi i direktorima preduzeća sa područja grada obavljaju prve informativne sastanke kao potencijalnim partnerima u okviru novog Projekta opštinsko ekološkog i ekonomskog upravljanja (MEG).

Informativni sastanci početak su pripremne faze Projekta MEG, dvanaestogodišnje inicijative koja za cilj ima da pruži podršku demokratskom upravljanju i unapređenju kvaliteta javnih usluga na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na sektor privrede i okoline.

Cilj projekta je podržati decentralizaciju i lokalnu samoupravu u BiH i unaprijediti održivo i pravično pružanje lokalnih usluga. Pored toga, namjera je doprinijeti širenju mogućnosti ekonomskog razvoja putem fokusiranja na lokalne samouprave kao nivo vlasti koji je najbliži građanima i koji ima značajne nadležnosti nad pružanjem lokalnih usluga kao i ključnu ulogu u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i poticanju privrednog rasta.

gradprijedororg-strucni konsultanti-projekat meg (2)Projekat podržava Vlada Švajcarske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u partnerstvu sa jedinicama lokalne samouprave te relevantnim državnim i entitetskim institucijama.Vrijednost prve faze projekta, čija implementacija će početi u 2016. i trajati četiri godine, iznosi oko 12 miliona švajcarskih franaka (oko 21 milion KM). Provodiće se u oko 18 partnerskih opština i gradova u okviru dva geografska klastera: sjeverozapadnog, uključujući Unsko-sanski kanton/širi region oko Prijedora i sjeveroistočnog koji obuhvata širi region Doboja i Tuzle.

Inicijalne diskusije sa potencijalnim partnerskim jedinicama lokalne samouprave vezane za izazove i primjere dobre prakse po pitanju upravljanja vodama i vodovodnim preduzećima te lokalnog ekonomskog razvoja doprinijeće pripremi projekta.

Zajedno sa relevantnim akterima, UNDP će do kraja 2015. godine raditi na izradi detaljnog projektnog dokumenta. U narednim mjesecima biće pripremljene relevantne studije u okviru potencijalnih partnerskih jedinica lokalne samouprave, kako bi se analizirala trenutna situacija i potrebe po pitanju upravljanja ekonomskim razvojem i okolinom.

www.prijedorgrad.org