gradonacelnik pavic-grijanjeGradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je da bi centralno grijanje na biomasu umjesto na mazut u ovom gradu trebalo da počne 1. decembra, ali da cijena grijanja za potrošače neće biti smanjivana dok “Toplana” ne otplati kredite za mazut.

“`Toplana` će se veoma lako izboriti sa zaduženjem za izgradnju novih kotlovnica na biomasu, ali teško sa tri kredita za nabavku mazuta. Kada ti krediti za nabavku mazuta budu otplaćeni, onda se može raditi kalkulacija cijena grijanja”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da će grijanje biti jeftinije zbog velike razlike u cijeni mazuta i biomase, ali tu razliku će “Toplana” morati upotrijebiti za otplatu kredita.

“Tek kad otplatimo mazut, onda možemo razmišljati o promjeni cijene grijanja”, rekao je Pavić.

On je istakao da je i lani grad Prijedor imao najbolje grijanje u Republici Srpskoj, ali da mazut košta 5,5 miliona KM godišnje, dok su prihodi “Toplane” četiri miliona KM što znači da je preduzeće konstantno u gubitku.

“Biomasa će košati 1,8 miliona KM, što znači da su to ogromne uštede, ali `Toplana` je prezadužena zbog izuzetno skupog dosadašnjeg energenta – mazuta, ali uz pomoć gradskog budžeta sve obaveze servisira uredno”, pojasnio je Pavić.

Prema njegovim riječima, poslovi prelaska na biomasu idu planiranom dinamikom i vodi ih austrijska firma “Urbas” koja je izabrana na tenderu, ali je trenutno najveći problem kako obezbijediti tu biomasu.

“U prvom naletu, kada je raspisan tender za nabavku, šumarija s kojom je preliminarno napravljen dogovor, nije se ni prijavila, a ona je trebalo da obezbijedi najveću količinu biomase”, naveo je Pavić.

On je najavio da će, ako ne bude li dogovora sa šumarijom, pozvati građane da “Toplani” prodaju otpadno drvo, ako ga imaju i da tako počne grijanje na biomasu.

Pavić je naveo da “Toplana” ima tri kredita od ukupno 11,5 miliona KM od čega trenutno duguje još 7.554.484 KM.

Kredit kod Komercijalne banke iz 2012. godine ima rok otplate pet godina, kredit kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske iz 2013. godine ima rok otplate deset godina i kredit kod Unikredit banke iz ove godine ima rok otplate dvije godine.

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ za rekonstrukciju kotlovnice u Prijedoru odobrila je kredit od sedam miliona evra, a Švedska međunarodna agencija za razvoj /Sida/ donirala je dva miliona evra, od čega 400.000 evra je namijenjeno za ugradnju mjernih instrumenata potrošačima.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com