javna rasprava budzet 2016 (3)Socijalne potrebe građana i infrastrukturne potrebe mjesnih zajednica dominantni su zahtjevi upućeni Gradskoj upravi Prijedor na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu budžeta grada za 2016. godinu.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da su i u budžetu za narednu godinu sredstva za socijalna davanja znatno uvećana, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina od kada su zakonom uvećana socijalna davanja, ali i podijeljena na republički i lokalni nivo.

“Zakon o socijalnoj zaštiti zahtijeva novac lokalnih zajednica u tačno određenom iznosu, dok Zakon o budžetskom sistemu kaže da se troši koliko se ima, tako da su ova dva zakona u koliziji, jer prvi daje više prava nego drugi”, istakla je Malbašićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je izaći u susret zahtjevima koji su izneseni na javnoj raspravi, ali su potrebe uvijek veće od mogućnosti.

javna rasprava budzet 2016 (1)Predsjednik Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju “Neven” Vesna Berić rekla je da je za rad dnevnog centra u kojem boravi 30 korisnika starijih od 18 godina potrebno 54.000 KM, a da im je iz gradskog budžeta u ovoj godini bilo odobreno 3.500 KM.

“Tih 54.000 KM je mnogo manje nego što bi bilo potrebno novca kada bi se ti korisnici smjestili u domove. Oni bi bez boravka u dnevnom centru bili osuđeni na kućne azile”, rekla je Berićeva i dodala da Agencija lokalne demokratije Prijedor finansira rad jednog radnika u tom centru.

Prema njegovom mišljenju predstavnika Centra za mlade “Kvart” Gorana Zorića, Nacrt budžeta za 2016. godinu nije dovoljno socijalno osjetljiv i da građani nisu tu da unizno mole za budžetske stavke nego da imaju pravo da utiču na donošenje odluka kako će novac iz budžeta koji sami pune biti raspoređen.

javna rasprava budzet 2016 (2)“Sramota je da su za finansiranje javne kuhinje u LJubiji više zainteresovani donatori iz Italije nego grad, a bliže se lokalni izbori i koristićemo svaku situaciju u javnom prostoru da ukazujemo na potrebu da građani više učestvuju u donošenju odluka o trošenju budžeta”, poručio je Zorić.

Dragan Došen iz ALD pojasnio je da je italijanski grad Trento dvije godine finansirao rad javne kuhinje i da je njihova politika takva da ne mogu finansirati iste projekte duže od dvije godine, zbog čega je nastavak rada javne kuhinje u LJubiji po završetku ove kalendarske godine bio neizvjestan.

“U utorak smo dobili obećanje od gradonačelnika Prijedora da će grad preuzeti i garantovati finansiranje javne kuhinje u LJubiji od 1. januara 2016. godine, ukoliko se u međuvremenu ne nađu drugi donatori”, rekao je Došen.

On je ukazao na štetnost “uravnilovke” u raspodjeli budžetskih sredstava za omladinske i nevladine organizacije, gdje se svima koji ispune uslove konkursa dodjeljuje novac, ali znatno manji iznos od vrijednosti projekta, pa onda niko ni ne može realizovati projekat.

“Bolje bi bilo da se napravi selekcija tako da najbolji projekti dobiju sav traženi novac i onda budu u cjelosti i realizovani. Pristup `i vuk sit i ovce na broju` nije se pokazao kao dobar”, ocijenio je Došen.

Mirsad Duratović iz Mjesne zajednice Bišćani zatražio je od Službe za mjesne zajednice grada Prijedora odgovor na pitanje zašto je Regionalna kancelarija mjesnih zajednica na lijevoj obali Sane dobila instrukciju da na današnju javnu raspravu pozove predstavnike samo dvije od ukupno šest mjesnih zajednica koje joj pripadaju.

“Takođe, tražim informaciju da li je takav selektivni pristup primjenjivan i na cijeloj teritoriji grada Prijedora”, dodao je Duratović.

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su juče Nacrt budžeta grada Prijedora za 2016. godinu u iznosu većem od 38 miliona KM ili za 12 odsto veći nego ovogodišnji budžet.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com