ak prijedor-40 godina klubaAtletski klub Prijedor ove godine obilježava vrijedan jubilej, 40 godina postojanja i uspješnog rada. Ovaj uzoran sportski kolektiv, kojem je preteča bila srednjoškolska sekcija, počeo je svoje aktivnosti u drugoj polovini 1975. godine, a njegovi osnivači su bili nastavnici fizičkog vaspitanja Tomo Pavić i Radovan Latinović.

Pod njihovim trenerskim nadzorom prvih godina rada kluba ističu se atletičari Sreto Stević, Milanka Latinović, Milenko Šišarica, Zoran Babić, Dragica Topić i drugi. Osamdesetih godina prošlog vijeka trener je bio Ekrem Jakupović koji je imao plejadu vrsnih takmičara, među kojima su bili Biljana Bogunović, Zoran Radinović, Slađana Jukić, Suzana i Svjetlana Marić, Bojana Bojanić, Tanja Dabić, ultramaratonac Sandro Selman…

ak prijedor-odlazak u bovecI u ratnim uslovima klub je opstao najviše zahvaljujući Bogunovićevoj i Radinoviću koji ga u teškim uslovima uspijevaju održati, a trener je tada bio Nedeljko Tripić. U periodu od 1996. do 2004. godine takmičare vodi sadašnji selektor Atletske reprezentacije BiH Nebojša Matijević, koji radi veoma dobro i stvara uspješne atletičare od kojih se izdvajaju Maja Janjić, Nikolina Angirević, Slaviša Lukić, sestre Slađana i Dragana Lajić, Svjetlana Dragišić, Siniša Marčetić, Zorica Krivaja i Mateja Mandić.

-Svakako da je klub postao sinonim grada Prijedora i jedan od njegovih brendova. Ima prostorije na Gradskom stadionu na kojem djeca prve korake u „kraljici sportova“ čine u našoj atletskoj školi. Bitno je istaći da već 15 godina ne naplaćuje članarinu, a da su uz domete koji su postizali njegovi predstavnici kako na domaćoj, tako i međunarodnoj sceni u velikom broju sticali visoko obrazovanje i bili uspješni i u drugim sferama javnog života-kaže trener i direktor Mašinske škole mr Zoran Radinović, koji je po završetku Fakulteta Fizičke kulture i sporta (diplomirajući na temu AK Prijedor) u Beogradu gdje je bio atletičar i trener u AK Crvena Zvezda i član reprezentacije SR Jugoslavije, u gradu na Sani nastavio stopama Matijevića.

U proteklih desetak godina zapaženim rezultatima se ističu: Dajana Stojnić, Božidar Vujić, Saša Kragulj, Stefan Trebovac, Anja Trebovac, Ana Janković, Nemanja Gvozdenović, Brankica Veselinović, Teodora Pjević, Slavica Lajić, Boris Vujić, Mirko Cvijić, Željko Stegić, Saša Kecman, Arijana Dizdarević…

Za 40 godina postojanja klub je „iznjedrio“ više desetina reprezentativaca, kako nekadašnje Jugoslavije, tako i Republike Srpske i Bosne i Herecegovine, a u njima je bilo i više trenera davajući svoj doprinos osvajanju medalja. Uz grad Prijedor, AK Prijedor, u kojem je rad zasnovan na volonterizmu, pokretač je i suorganizator jedne od najcjenjenijih atletskih sportskih manifestacija na ovim prostorima i šire, međunarodne ulične trke (do sada ih je održano 22), a na njegovu inicijativu ove godine je ponovo pokrenut i Mali maraton „Patrija“.

ak prijedor-pripreme za brckoBOGDAN TADIĆ PRVI PREDSJEDNIK

U četiri decenije postojanja na mjestu predjsednika kluba bili su Bogdan Tadić, Zvonko Mann, Ranko Travar, Dragan Čorokalo i aktuelni Marko Golubović.

Vrata AK Prijedor otvorena su za sve dobronamjerne i zainteresovane za bavljenje atletikom, kao i za one koji žele da pod Kozarom ona dobije mjesto koje zaslužuje.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – AK Prijedor