ziva biblioteka prijedor (1)Posljednja sesija Žive biblioteke održana je u subotu u prijedorskom Centru za djecu sa posebnim potrebama “Sunce”. Posjetioci su na raspolaganju imali 11 knjiga, tačnije životnih priča.

Cilj Biblioteke je dokazivanje da se teške priče nalaze svuda oko nas, kao i razbijanje predrasuda među ljudima. Knjige koje su stvarne osobe, sa stvarnim pričama, pričale su posjetiocima kako uprkos svemu uspijevaju da prebrode sve nedaće. Tako je osoba bez roditelja, iako ih je izgubila rano, sada uspješan student Mašinskog fakulteta, a bivši ovisnik je zaposlen i uspješan u svom poslu. Povratnica je usprkos svim poteškoćama povratničkog života ambiciozan student političkih nauka.

Živa biblioteka dokazala je ljudima u Jajcu, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru i Sanskom mostu da se teške i specifične životne priče nalaze svuda oko nas i da nas sve pogađaju, bez obzira na vjeru ili naciju.

ziva biblioteka prijedor (2)Posjećenost u Prijedoru, iako ne rekordna, bila je na dobrom nivou, a bestseleri su ostali isti – bivši ovisnik i osoba bez roditelja. Osim njih, svoje priče su pričali ateistkinja, mlada nezaposlena osoba, Romkinja, povratnica, ombudsman, osoba sa invaliditetom, LGBT aktivistkinja, pripadnici religijskih manjina i samohrana majka.

Ivana Stanković, koordinatorka projekta Živa biblioteka, izjavila je da je zadovoljna kako je cijeli projekat protekao, ali i da kraj druženja ostavlja gorko-sladak ukus.

“Što se sesije u Prijedoru tiče, svakako je bila na svoj način drugačija, mislim da je sam prostor uticao na to. Realizacija posljednje sesije ima slatko-gorak ukus, iako smo sretni da smo uspjeli ispuniti projektne ciljeve, žao nam je što za koju sedmicu nećemo ponovo sjesti u kombi i zajednički upoznati neki novi grad. Mada, ništa nam ne garantuje da se to već sljedeće godine neće dogoditi. U svakom slučaju, bila je ogromna čast i veliko zadovoljstvo sarađivati sa ovim timom i željeli bismo se od srca zahvaliti našim knjigama i volonterima bez kojih zaista ništa ne bi bilo moguće”, kazala je ona.

Projekat je podržala Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije “Jednakost za sve”, dok je realizator Helsinški parlament građana Banjaluka.

Tekst – Etrafika.net
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

ziva biblioteka prijedor (3) ziva biblioteka prijedor (4)