nezavisne-vakcinacija-gripSezona gripa je počela, a s njom i preventivna vakcinacija protiv istog, kako kažu iz domova zdravlja širom Republike Srpske. Vakcina ima dovoljno, a komercijalna cijena je 18 KM.

“S obzirom na to da smo tek počeli sezonsku vakcinaciju protiv gripa, ne možemo pričati o nekim brojkama, ali ono što smo dosad vidjeli je na nivou očekivanog i zadovoljavajućeg. Naravno, očekujemo još više građana koji će se pojaviti na vakcinaciji s obzirom na to da stariji ljudi, penzioneri, svake godine redovno istu obavljaju”, rekla je Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Instituta vakcinaciju preporučuju trudnicama, hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, te licima koja su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama, te svim zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektorima i službama od javnog značaja, kao što su policija, prosvjeta, komunalna preduzeća, zaposleni u vrtićima. Vakcinu ne smiju primiti djeca do šest mjeseci, osobe s akutnom infektivnom bolešću praćenom temperaturom, koje su alergične na jaja i koje su imale reakciju na raniju vakcinaciju.

“Svake godine se prosječno vakciniše oko 2.000 stanovnika, tako da je Dom zdravlja Bijeljina obezbijedio 1.500 doza vakcine protiv sezonskog gripa, dok je 1.000 doza obezbijedio Institut za javno zdravstvo RS za kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja”, rekao je Srđan Mijatović, zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina.

U Domu zdravlja Prijedor vakcinacija nije počela na vrijeme jer vakcine stižu sa danom zakašnjenja.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS obezbijeđeno je 15.000 vakcina za one koji su oslobođeni plaćanja vakcinacije.

Nezavisne novine